Autor textu: Nicol Rácová
29.03.2021

Každodenný Deň učiteľov

Ilustračná snímka. FOTO TASR/AP

Bratislava 29.03.2021 (Skolske.sk)

 ,,Dobré ráno, decká. Počujeme sa?“ 
Už je to rok, čo sa mojím budíkom stáva táto veta. Z vedľajšej izby sa ozývajú detské hlásky a navzájom si prajú dobré ráno. Už je to rok, čo sa z nepoznaného stala každodennosť. Hoci som už druhý rok na vysokej škole, stále som tak trochu aj na strednej. 

 
Moja mama je učiteľka na spojenej škole. Učí menšie deti, aj veľkých gymnazistov. Jej rozvrh je plný. Bez prestojov. Bez prestávok na obed či kávu. Počas vyučovania vyučuje, počas prestávok ústne skúša. Žiaci predsa potrebujú známky. Neraz som jej hovorila aby si to uľahčila a dala im test, ktorý len opraví, ale nechcela. Nie je naivná a vie, ako to funguje...
 
Mám izbu hneď vedľa jej pracovne, takže počujem takmer všetko. Počujem ako sa menšie deti medzi sebou prekrikujú, kto skôr povie správnu odpoveď. Počujem ako sa starší žiaci hanbia ozvať. Počujem ako sa niekto na ústnu odpoveď ne/pripravil a počujem moju mamu, učiteľku, ktorá vždy vie, či to daný žiak len z lenivosti ,,odflákol“, alebo je za tým niečo viac. Podľa toho sa rozhodne, či odpovedajúceho oznámkuje hneď, alebo mu dá možnosť opravy. 
Pači sa mi, ako bez najmenších okolkov povie 18-ročnému maturantovi ,,zlatíčko“ a ten sa len pousmeje, pretože už si zvykol, že táto učiteľka je okrem iného aj mamou. Mamou nielen dvoch dcér, ale rovno niekoľkých tried. 
 
Keď som sa jej raz opýtala, či ju učenie ešte stále baví, odpovedala mi, že áno a že si nevie predstaviť, čo iné by robila. Každý z nás má svoje poslanie a pre ňu je poslaním byť učiteľkou. Možno to je ten rozdiel medzi učiteľom a Učiteľom. Pre jedného to je ,,len“ zamestnanie a snaží sa prežiť pracovný týždeň, pre druhého to je poslanie, kedy dáva do popredia potreby druhých – svojich žiakov, pred svojimi vlastnými. 
 
Toto nemá byť rozprávanie o mojej mame. Je to o mojej triednej učiteľke z gymnázia, je to o učiteľke mojej susedky, je to o učiteľkách a učiteľoch nielen tejto generácie. Ale aj tých pred nami. A aj tých po nás.
 
Chcem veriť, že takýchto učiteľov je väčšina. A takým patrí Deň učiteľov. Nielen ten slávnostný, ktorý sme si pripomenuli včera, ale aj ten dnešný. A patrí im aj deň po tom. A aj ten ďalší...

Apríl 2024

Po
Ut
Str
Št
Pia
So
Ne
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
-
-
-
-
-
Napíšte nám [email protected]