Autor textu: TASR
29.03.2021

Záujem o webináre eTwinning v roku 2020 výrazne stúpol

Učitelia na Slovensku objavujú silný potenciál vzdelávania cez našu platformu a získané zručnosti využívajú na svojich hodinách, povedala koordinátorka eTwinning z UNIZA Katarína Hrbáňová.

Ilustračná snímka, FOTO TASR/DPA

Žilina 29. marca (TASR) – Na 113 webinároch eTwinning pre učiteľov všetkých typov škôl sa v roku 2020 na Slovensku vyškolilo 10.650 učiteľov. Podľa Adriany Valentovičovej z oddelenia pre medzinárodné vzťahy a marketing Žilinskej univerzity v Žiline (UNIZA) je to v porovnaní s rokom 2019 nárast o 1760 percent.

Vysvetlila, že eTwinning je program, ktorý na Slovensku funguje už 16 rokov a prepája všetky typy škôl – materské, základné, stredné a vysoké. "O rozvoj programu na Slovensku sa stará Národná služba pre elektronickú spoluprácu škôl pri UNIZA. Webináre poskytujú učiteľom tipy a triky v dištančnom vzdelávaní, učia ich, ako bojovať s pasivitou žiakov, ako rozvíjať kritické myslenie, ako mentorovať, zapájať IKT hry do vzdelávania, nebáť sa medzinárodných projektov. Dokonca sa venujú aj emocionálnej a sociálnej inteligencii učiteľa," uviedla Valentovičová.

"Webináre mali počas pandémie vynikajúcu spätnú väzbu od učiteľov, ktorí sa na nich zúčastnili a ešte stále vypisujeme nové termíny, lebo záujem je naozaj enormný. Učitelia na Slovensku objavujú silný potenciál vzdelávania cez eTwinning platformu a získané zručnosti využívajú na svojich hodinách," povedala koordinátorka eTwinning z UNIZA Katarína Hrbáňová.

Podľa Valentovičovej vytvárajú 95 percent webinárov ambasádori eTwinning. "Ďalšie prezentujú odborníci z praxe a úspešní riešitelia projektov národného alebo medzinárodného významu. eTwinning znamená aj uplatňovanie inovačných metód vo vyučovaní a využívanie nových technológií," podotkla.

Registrácia do portálu eTwinning je bezplatná. "Nahrávky a materiály z webinárov sú pre registrovaných dostupné v eTwinningovej Vzdelávarni. V prípade voľnej kapacity je umožnená účasť aj ďalších nadšených ľudí, ktorí nie sú učitelia. Môžu sa prihlásiť cez [email protected]. Účastníci, ktorí sa na webinári zúčastnia aktívne v plnej dĺžke jeho trvania, získajú certifikát o účasti. Program eTwinning je súčasťou Erasmus+ a je podporovaný a odporúčaný aj Ministerstvom školstva, vedy, výskumu a športu SR," dodala Valentovičová.


 

Marec 2024

Po
Ut
Str
Št
Pia
So
Ne
-
-
-
-
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
-
-
-
-
-
-
-
Napíšte nám [email protected]