Autor textu: Patrik Mindžák
09.04.2021

Viete, ako zachrániť život? Takto sa to učia naše deti

Foto: FAST Heroes SK

Bratislava 09.04.2021 (Skolske.sk)

Až jeden zo štyroch osôb utrpí cievnu mozgovú príhodu. Aj preto je mŕtvica druhou najčastejšou príčinou úmrtia na svete. Ide však o ochorenie, ktoré sa dá včas zachytiť. Treba však poznať tri kľúčové príznaky. Takto sa ich učia naše ratolesti.

Deti trávia so starými rodičmi veľa času, preto je nevyhnutné, aby práve oni vedeli, keď treba starkým pomôcť. O to sa usiluje celosvetová iniciatíva FAST Heroes, ktorá učí deti vo veku päť až deväť rokov v materských a základných školách, ako rozoznať príznaky cievnej mozgovej príhody a zavolať 112. Záštitu nad kampaňou prevzalo Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu SR.

Jednoduchá myšlienka, osvetový rozmer

Edukatívna kampaň FAST Heroes sa realizuje vďaka Svetovej organizácii pre cievne mozgové príhody, Angels a OZ Sekunda pre život aj na Slovensku. Od marca sa do nej zapojilo viac ako 70 škôl s viac ako 3000 deťmi po celej krajine.

Učitelia, riaditelia aj rodičia detí sa stávajú ambasádormi, ktorí žiakov vedú a hravou formou im vysvetľujú tri príznaky mŕtvice. Celý kurz je zadarmo a k dispozícii je množstvo učebných pomôcok v slovenčine.

Pedagóg si navyše môže zvoliť, či bude učiť offline (priamo v triede) alebo online. Všetok obsah si dokáže stiahnuť do počítača alebo využívať jeho interaktívne vlastnosti.

Príbeh Tomiho

FAST Heroes je založené na príbehu Tomiho, ktorý dokázal rozpoznať tri príznaky cievnej mozgovej príhody na svojom starkom a zavolal 112 včas, čím mu zachránil život. V rámci 5-týždňového náučného kurzu sa deti stretávajú aj s Ferom (starký, ktorého Tomi zachránil), Adamom (dedo) a Sofiou (starká).

Okrem týchto postáv sa žiaci sami stávajú superhrdinami. Zábavné videá a pestrý obsah ich hravou formou pripraví na to, ako treba konať, keď by ich starí rodičia potrebovali pomoc.

Tri príznaky cievnej mozgovej príhody vychádzajú už názvu projektu (FAST Heroes):
​​​​​​​
 F = face (tvár)
 A = arm (ruka)
 S = speech (reč)
 T = time (čas)

Vlastná hymna od Spievankova a podpora od celebrít

FAST Heroes má aj vlastnú hymnu, ktorá podporuje myšlienku projektu. Zložilo ju Spievankovo a deti si ju okamžite zamilovali.

https://youtu.be/FonMdIhoHMg 

Posolstvo tejto vzdelávacej iniciatívy navyše na Instagrame šírili aj známe tváre, ako napríklad Nela Pocisková, Dominika Kavaschová, Veronika Cifrová Ostrihoňová, Fero Joke či Miro Jaroš.

Celý kurz je zadarmo a bez akýchkoľvek poplatkov

Všetko je k dispozícii zadarmo, stačí sa len registrovať. Projekt sa rozdeľuje na päť vzdelávacích týždňov, pričom pedagóg alebo rodič si môže celý program a všetky aktivity prispôsobiť podľa vlastných možností.

To v praxi znamená, že môže začať hneď, v máji, alebo aj v júni a podľa vlastného rozvrhu si stanoví, kedy si so žiakmi prejde dané okruhy. Tie vychádzajú z patich online kníh, ktoré obsahujú všetko, čo potrebuje (nemusí si študovať dodatočný materiál navyše).

Akékoľvek ďalšie otázky radi zodpovedajú národní koordinátori, ktorí nových ambasádorov kontaktujú hneď po registrácii.

Ak chcete vedieť, ako projekt vyzerá v ostatných slovenských školách, sledujte Facebook FAST Heroes SK.

Apríl 2024

Po
Ut
Str
Št
Pia
So
Ne
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
-
-
-
-
-
Napíšte nám [email protected]