Autor textu: PaedDr.Helena Rusnáková
19.04.2021

Šité niťou babieho leta

Zrodila sa nová básnická zbierka Šité niťou babieho leta z pera spisovateľky a poetky Květy Halásovej / pseudonym Kveta Morochovičová Cvyk/.

Foto: text

Bratislava 19.04.2021 (Skolske.sk)

Marec – Mesiac knihy prináša každý rok mnohé podujatia a príjemné podujatia vo forme besied, kvízov, večerov so spisovateľmi, ako prekvapenia z pier hrdinov písaného slova – poetov a prozaikov. Tohtoročný Mesiac knihy si neužil slávu písaného slova v plnej paráde, skrz celosvetovej pandémii Covid 19. 

Síce od honosných osláv písaného slova sa upustilo, predsa máme nádej na radosť, pretože práve v tomto období sa na svet dostalo viacej zaujímavých diel. Jedným z nich je aj básnická zbierka Šité niťou babieho leta z pera spisovateľky a poetky Květy Halásovej / pseudonym Kveta Morochovičová Cvyk/.

 
Životným chlebíkom autorky bola v minulosti žurnalistika.

Pani Květa Halásová žije od roku 1984 v Nových Zámkoch. Narodila sa v severočeskom meste Most, detstvo a mladosť prežila na východe republiky. Tu navštevovala prvý a druhý stupeň ZŠ, kde vyučovanie prebiehalo v ruskom a neskôr v ukrajinskom jazyku. Na ceste za ďalším vzdelaním sa ocitla na prešovskej FF, vtedy UPJŠ v Košiciach. Po získaní magisterského titulu si neskôr univerzitné vzdelanie obohatila postgraduálnym štúdiom na Fakulte žurnalistiky Karlovej univerzity v Prahe.
Po „zamatovej revolúcii“, keď sa dalo do pohybu aj obrodenecké hnutie Rusínov, v prvom rade vrátilo národu zabudnuté a potierané miesto medzi národmi v kontexte stredoeurópskeho priestoru.

Novodobá história Rusínov na Slovesku sa nerodila ľahko a bezbolestne. Deň po dni, rok po roku sa začali zobúdzať z desaťročia trvajúceho spánku, orať ladom stojace lány, hlasnejšie a smelšie spievať prerušenú rusínsku pieseň... Najvýznamnejšou udalosťou novodobej histórie Rusínov bol vznik Ústavu rusínskeho jazyka a kultúry pri Prešovskej univerzite v Prešove, ktorý pracuje na báze vedeckej i pedagogickej. Nasledovala kodifikácia rusínskeho spisovného jazyka a jeho sfunkčnenie v rozličných sférach života. Keď na Prešovskej univerzite vznikla Medzinárodná letná škola rusínskeho jazyka a kultúry STUDIUM CARPATO – RUTHENORUM, Mgr.Květa Halásová medzi prvými na domácej pôde využila možnosť študovať rusínsky jazyk, kultúru a históriu. Štúdium jej umožnilo rozšíriť si jazykovú bázu o nový jazyk, a to ako vo verbálnej tak i v písomnej forme. Popri slovenčine, ukrajinčine, ruštine dnes teda píše aj v rusínskom jazyku.

Spisovateľka má na svojom spisovateľskom konte okrem básnických zbierok aj knihy pre najmenších. Doteraz jej vyšlo celkom 6 titulov.
 
Básnická zbierka Šité niťou babieho leta približuje milovníkom poézie básne v troch jazykoch: slovenský, rusínsky a maďarský. Slovenský a rusínsky text je z pera samotnej autorky. Preklad básní do maďarského jazyka zrealizovala Edita G. Chrenková, autorka slovensko – maďarských a maďarsko – slovenských slovníkov a viacerých odborných publikácií jazykovedného charakteru.

Básnická zbierka má teda 3 kapitoly. Prvá v slovenskom jazyku – Možno príde aj NIRVÁNA – obsahuje 31 básní. Druhá v rusínskom jazyku – Na krídlach vážky – tiež obsahuje 31 básní. Tretia kapitola je trojjazyčná, má názov Zrodené v symbióze, a každá jej časť obsahuje 14 básní. Básne načierajú do rôznych oblastí nášho bytia, približujú okamihy ovplyvnené láskou, starobou, sviatočnými okamihmi, poukazujúcimi na radosti bežných dní, ale i na okamihy opustenosti a beznádeje.
 
Autorka vo svojom diele citlivo otvára dokorán dvere do duše človeka s najbežnejšími životnými potrebami, radosťami i starosťami nezabúdajúc na vplyv prírody, ktorá vie nadchnúť, očariť, dodať silu...

Pridanou hodnotou diela je fotopríloha Listovanie v čase, ktorá čitateľovi približuje životnú dráhu a najcennejšie životné okamihy autorky, jej najbližších a priateľov.
 
„Milujem písané slovo. Ak by sa ma niekto opýtal prečo, na to je veľmi jednoduchá, ľudsky prostá odpoveď. Môžeš ho čítať i vtedy, keď telo neposlúcha, keď nevládzeš. Očami. Nemusíš ani perami pohnúť, len tak ležíš, odpočívaš a čítaš. Nezaplatiteľná devíza hviezdneho veku. Preto milujem písané slovo. Aj v tomto ponúkanom skromnom vydaní...“ napísala autorka v úvode svojho najnovšieho diela Namiesto motta.

pic
Květa Halásová na jednom z podujatí Literárneho klubu Generácie. PaedDr.Helena Rusnáková 

Apríl 2024

Po
Ut
Str
Št
Pia
So
Ne
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
-
-
-
-
-
Napíšte nám [email protected]