Autor textu: TASR
17.05.2021

Čo je nové na knižnom trhu?

V uplynulých dňoch na pultoch slovenských knižných obchodov pribudli zaujímavé novinky.

Ilustračná snímka, FOTO TASR - Lukáš Grinaj

Bratislava 17. mája (TASR) – Novinky z oblasti historického románu, trileru, dejinných udalostí či psychiky človeka z pera domácich aj zahraničných autorov pribudli v uplynulých dňoch na pultoch slovenských knižných obchodov.

Kniha Gottwaldov demokrat historika Martina Horičku rozpráva zabudnutý príbeh Jána Ševčíka. Bol to politik, ktorý sa zúčastnil na takmer všetkých významných udalostiach a historických procesoch, ktoré sa v prvej polovici 20. storočia odohrali na Slovensku. Bol legionárom, za 1. ČSR pôsobil ako tajomník poslaneckého klubu Hlinkovej slovenskej ľudovej strany, po vyhlásení Slovenského štátu sa zapojil do ilegálneho odboja a po vypuknutí SNP bojoval ako partizánsky veliteľ proti Nemcom. Svoju úlohu však zohral aj počas komunistického prevratu vo februári 1948. 

Stephanie Storeyová je autorkou historického románu Rafael, maliar v Ríme. Raffael osirel v jedenástich rokoch. Rozhodol sa, že dodrží sľub, ktorý dal otcovi na smrteľnej posteli, a stane sa najväčším umelcom v dejinách. Lenže stať sa najlepším znamená poraziť geniálneho sochára, tvorcu Dávida Michelangela Buonarrotiho. Pápež Július II. povolá oboch umelcov do Ríma a tým podnieti ich húževnaté súperenie. Michelangelo maľuje strop v Sixtínskej kaplnke a Raffael zdobí pápežove súkromné apartmány. V maľbe sa usiluje o dokonalosť a zápasí s vlastným nepokojným vnútrom. 

Žena na hrane je názov trileru  z pera Samanthy M. Baileyovej. Morgan Kincaidová je na ceste domov z práce, keď jej cudzia žena na nástupišti vloží do náručia dieťa a bez varovania skočí pod vlak. Morgan nikdy predtým tú ženu nevidela a nechápe, prečo by sa matka vzdala svojho dieťaťa a zabila sa. Mätie ju aj čosi iné, odkiaľ tá žena poznala jej meno. Na výsluchu sa Morgan dozvie, že šlo o Nicole Markhamovú a že žiadny svedok nie je ochotný potvrdiť jej verziu udalosti, čo z nej robí hlavnú podozrivú.

Vyrovnať sa s rozchodom nie je vôbec ľahké. Rozvod dokonca terapeuti prirovnávajú k najtraumatickejšej skúsenosti v živote. Psychoterapeutka Doris Wolfová v knihe Keď odchádza partner ponúka pomoc pri prekonávaní tohto náročného obdobia. Opiera sa nielen o svoje dlhoročné terapeutické skúsenosti, ale hovorí aj o vlastnom bolestivom rozchode. Autenticky hodnotí svoje vtedajšie reakcie, ako aj reakcie opustených ľudí z jej profesionálnej praxe a je presvedčená, že správnym a láskavým prístupom k sebe sa dokážete zbaviť strachu zo samoty, opäť nájsť dôveru v ľudí, nebáť sa nových začiatkov a pripraviť sa na ďalšie partnerstvo. 

Apríl 2024

Po
Ut
Str
Št
Pia
So
Ne
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
-
-
-
-
-
Napíšte nám [email protected]