Autor textu: TASR
19.05.2021

Žiaci zo Šale získajú informácie o odpadoch vďaka online programu

Výučbu môžu žiaci absolvovať odkiaľkoľvek v dňoch školského vyučovania.

Ilustračná snímka, FOTO TASR - Henrich Mišovič

Šaľa 19. mája (TASR) – Bezplatný online vzdelávací program pre žiakov a študentov umožní deťom a mládeži dozvedieť sa viac o problematike odpadového hospodárstva a globálnej klimatickej situácii. Žiaci druhého stupňa základných škôl a študenti stredných škôl získajú informácie o tom, koľko odpadu na Slovensku ročne vyprodukujeme, kam putuje, ako znečistená odpadmi je naša krajina, aký vplyv má spotrebiteľské správanie jednotlivcov na zmenu klímy, ale aj prečo je už teraz potrebné osvojiť si nové návyky smerujúce k princípom cirkulárnej ekonomiky.

Interaktívny vzdelávací program, ktorý zastrešuje Centrum environmentálnej výchovy, pripravila spoločnosť ewia v spolupráci s nadáciou KOSIT. „Cieľom programu centra je vzbudiť u mladých ľudí priaznivý vzťah k ochrane životného prostredia. Uvedomujeme si našu spoločenskú zodpovednosť pri výchove ďalších generácií aj preto, aby sa vyvarovali chýb tých predchádzajúcich,“ povedal Michal Smolák, prevádzkový riaditeľ spoločnosti ewia. 

Centrum environmentálnej výchovy je súčasťou projektu Centier cirkulárnej ekonomiky, ktoré spoločnosť ewia plánuje vybudovať v okresoch Šaľa a Trnava. V súvislosti s tým je aj online vzdelávanie prioritne určené pre žiakov z týchto regiónov. „Žiakov zapájame do diskusie o správnom spôsobe triedenia a spracovania odpadu. Hovoríme aj o tom, čo môže urobiť každý z nás pre to, aby sme tvorili menej odpadu a zodpovedným správaním zabránili znečisťovaniu prostredia, v ktorom žijeme. Je dôležité, aby sa povedomie o enviro témach začalo budovať už od útleho veku,“ skonštatovala Jana Reháková, jedna z lektoriek Centra environmentálnej výchovy. 

Výučbu môžu žiaci absolvovať odkiaľkoľvek v dňoch školského vyučovania. Termín si je potrebné dohodnúť minimálne tri pracovné dni vopred. Online výučba trvá spravidla 45 až 60 minút, je teda možné naplniť ňou jednu vyučovaciu hodinu. Žiaci a študenti sa k výučbe pripoja cez počítač, laptop či mobilné zaradenie prostredníctvom vybranej online platformy. Možnosťou je aj skupinové dištančné vzdelávanie, ktoré prebieha cez dostupné technické vybavenie priamo v triede. Výučbou účastníkov sprevádzajú lektori – odborníci na odpadové hospodárstvo, nakladanie s odpadmi a súvisiace ekologické témy.

Marec 2024

Po
Ut
Str
Št
Pia
So
Ne
-
-
-
-
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
-
-
-
-
-
-
-
Napíšte nám [email protected]