Autor textu: TASR
24.05.2021

Rezort školstva: V domácnostiach sa začína medzinárodný výskum vedomostí dospelých

Cieľom výskumu PIAAC je podľa MŠVVaŠ získať čo najpresnejší obraz o úrovni základných vedomostí a zručností v čitateľskej a matematickej gramotnosti a riešenia úloh s využitím IKT Slovákov.

Ilustračná snímka. FOTO TASR/AP

Bratislava 21. mája (TASR) - V slovenských domácnostiach sa začína medzinárodný výskum vedomostí a zručností dospelých s názvom Medzinárodné hodnotenie kompetencií dospelých (PIAAC). Zapojených je doň viac ako 40 krajín sveta. Na Slovensku ho spúšťa Národný ústav certifikovaných meraní vzdelávania (NÚCEM). Informoval o tom odbor komunikácie Ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu (MŠVVaŠ) SR. Spustený bude 24. mája a potrvá do augusta.
      
"Nepriaznivá pandemická situácia na celom svete v súvislosti so šírením ochorenia COVID-19 nám zahatala plány realizovať pilotný zber na jar minulého roku, sme preto radi, že pilotný zber spustíme práve teraz. Ročnú pauzu sme využili na kvalitnejšiu prípravu a spoluprácu so zapojenými krajinami," povedal manažér národného projektu Filip Galleé.  
      
Výskum je zameraný na hodnotenie úrovne základných vedomostí a zručností potrebných na úspešné uplatnenie sa dospelých vo veku 16 až 65 rokov v bežnom živote a na pracovnom trhu. Vo výskume sa budú zisťovať čitateľské a matematické zručnosti a schopnosti riešiť problémy v technologicky vyspelom prostredí prostredníctvom informačno-komunikačných technológií (IKT). V pilotnej fáze bude oslovených 3200 náhodne vybratých domácností, ktoré budú tvoriť reprezentatívnu vzorku, približuje rezort školstva. Pokračuje, že rozhovory budú trvať približne dve hodiny a budú ich vykonávať vyškolení opytovatelia. Účasť vo výskume bude anonymná.
      
"Výsledky výskumu nám môžu pomôcť nastaviť priority systémov vzdelávania tak, aby vybavoval obyvateľov vedomosťami a zručnosťami nevyhnutnými pre uplatnenie sa v živote i na trhu práce v 21. storočí. Zároveň nám poskytnú aj podnety pre ďalší rozvoj vzdelávania, aby obyvateľom bolo umožnené doplniť si chýbajúce vedomosti a zručnosti kedykoľvek v priebehu dospelého života," hovorí národný koordinátor medzinárodnej štúdie Organizácie pre hospodársku spoluprácu a rozvoj PIAAC Marek Klačko. Pripomenul, že rovnaký výskum sa konal už v roku 2012. Keďže ide o medzinárodný výskum, bude môcť porovnať zručnosti Slovákov s obyvateľmi iných vyspelých krajín.
      
Cieľom výskumu PIAAC je podľa MŠVVaŠ získať čo najpresnejší obraz o úrovni základných vedomostí a zručností v čitateľskej a matematickej gramotnosti a riešenia úloh s využitím IKT Slovákov.
      
Tento projekt sa realizuje podporou z Európskeho sociálneho fondu a Európskeho fondu regionálneho rozvoja v rámci Operačného programu Ľudské zdroje, uvádza ministerstvo.Text...

Marec 2024

Po
Ut
Str
Št
Pia
So
Ne
-
-
-
-
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
-
-
-
-
-
-
-
Napíšte nám [email protected]