Autor textu: TASR
24.05.2021

Pomoc Košickému kraju z iniciatívy Catching-up pôjde aj na vzdelávanie

V oblasti školstva kraj s partnermi kontaktoval desiatky kľúčových zamestnávateľov na území kraja s cieľom zmapovať aktuálne potreby pracovného trhu.

Ilustračná snímka. FOTO TASR – Henrich Mišovič

Košice 21. mája (TASR) – Milióny eur, ktoré prídu do Košického kraja v rámci európskej iniciatívy Catching-up Regions, podporia najmä stredoškolské vzdelávanie, inovácie, rozvoj obcí s rómskymi komunitami a informatizáciu a digitalizáciu. Iniciatíva podáva pomocnú ruku takzvaným „dobiehajúcim regiónom“. Informovala o tom hovorkyňa predsedu KSK Anna Terezková.
      
KSK v spolupráci so Svetovou bankou a Európskou komisiou oslovil 70 kľúčových zamestnávateľov v kraji, naštartoval spoluprácu s obcami Vtáčkovce, Vitkovce a Jasov, pripravuje spustenie geografického informačného systému a podporí aj aktivity Inovačného centra Košického kraja.
      
„V Košickom kraji je až šesť najmenej rozvinutých okresov, takže stále je z čoho vyberať. Vo finále sme sa rozhodli financie z Catching-up využiť na štyri oblasti, ktoré pomôžu pohnúť východ dopredu – vzdelávanie, inovácie, pomoc znevýhodneným a informatizáciu. Projekty v jednotlivých oblastiach sme rozhýbali pred niekoľkými týždňami a v rámci tejto spolupráce so Svetovou bankou a Európskou komisiou by sme mohli mať prvé výsledky už koncom roka," uviedol predseda KSK Rastislav Trnka.
      
V oblasti školstva KSK s partnermi kontaktoval desiatky kľúčových zamestnávateľov na území kraja s cieľom zmapovať aktuálne potreby pracovného trhu. V ďalšom kroku osloví 42 stredných odborných škôl s preskúmaním ich možností, ako dokážu požiadavkám firiem prispôsobiť odbory vzdelávania. Na jeseň by mal byť hotový návrh, ktorý zosúladí potreby firiem a možnosti škôl tak, aby bolo jasné, do ktorých oblastí možno v rámci Catching-up cieliť finančnú pomoc. Partneri pilotne rátajú s výberom piatich stredných odborných škôl, kam budú smerovať financie na rozvoj odborného vzdelávania vrátane infraštruktúry a ľudských zdrojov.
      
Iniciatíva počíta aj s podporou Inovačného centra Košického kraja, ktoré bude spájať vedomosti a technológie z akademického prostredia, verejného i neziskového sektora a firiem. Uvažuje sa nad rekonštrukciou budovy na Strojárenskej ulici v Košiciach, finančná podpora by mala ísť aj na budúce aktivity centra.
      
Od polovice apríla zamestnanci Úradu KSK na týždennej báze pracujú s tromi obcami s rómskymi komunitami, ktorým pomôže Catching-up zlepšiť životnú situáciu. Záujem prejavili Vtáčkovce, Vitkovce a Jasov. „Snažíme sa na situáciu týchto lokalít pozerať komplexne. Pracujeme na plánoch rozvoja obcí, nie samotnej marginalizovanej rómskej komunity. Spolu s obyvateľmi mapujeme ich potreby v oblasti bývania, vzdelávania, zamestnanosti a zdravia. Pripravujeme projekty v obciach tak, aby do nich boli začlenení aj samotní obyvatelia,“ povedal Trnka. S realizáciou niektorých projektov by sa mohlo začať ešte tento rok.
      
Do konca roka by mal byť spustený aj informačný systém Geoportál Košického kraja, ktorý využije otvorené dáta v online priestore. Obyvatelia si tak na mape kraja budú môcť prezerať informácie podľa záujmu. Geoportál poslúži ako platforma pre integráciu, ukladanie a publikovanie údajov zobraziteľných v mape. Vďaka dostupným údajom bude možné vytvoriť aj tematické mapy kraja, napríklad s investičnými projektmi, prehľadom zaočkovanosti, mapou ambulancií, voľnými pracovnými miestami v organizáciách KSK a podobne.

Apríl 2024

Po
Ut
Str
Št
Pia
So
Ne
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
-
-
-
-
-
Napíšte nám [email protected]