Autor textu: Kornelia Lohynova
03.06.2021

Pandémia zabránila cestovaniu do Holandska, ale virtuálne sme si to užili tiež

"Zjednotení v rozmanitosti“ – motto, ktoré bolo prijaté Európskou úniou v roku 2000, dokonale vystihuje podstatu projektu Culture In Action. 

Foto: Kornelia Lohynova

Študenti Hotelovej akadémie na Mikovíniho ulici v Bratislave sa na vlastnej koži presvedčili, že diverzity a inakosti sa netreba báť. 

Culture In Action je dvojročný medzinárodný projekt Erasmus +, do ktorého sú zapojené štyri krajiny – Slovensko, Francúzsko, Holandsko a Cyprus. Cieľom projektu je podporiť vzájomnú komunikáciu študentov a učiteľov z rôznych európskych krajín a pochopiť podstatu a silu kultúrnej rozmanitosti. Počas dvoch rokov spolupracovali na rôznych úlohách nielen počas medzinárodných výmen, ale aj prostredníctvom platformy eTwinning. Prvá medzinárodná výmena sa uskutočnila na pôde našej školy v dňoch 25. novembra – 1. decembra 2018, druhá sa konala vo Francúzsku a tretia na Cypre. Pandémia nám zabránila cestovať do Holandska na naše posledné stretnutie, preto sme si ho zorganizovali virtuálne. Stretnutia sa zúčastnilo 14 študentov prvého ročníka spolu so študentmi z partnerských krajín Cyprus, Francúzsko a Holandsko. 

pic
Foto: Kornelia Lohynova

Prvý deň sme spoznávali Európsky parlament a diskutovali s poslankyňou Ellen Del Perugia o otázkach vážnych aj menej vážnych, mali sme virtuálnu prehliadku parlamentu a študenti sa vyjadrovali k niektorým témam prostredníctvom kvízu, ktorý pre nich pripravili zástupcovia parlamentu. Pred diskusiou sme sa venovali aktivitám na „lámanie ľadov“ a hrali sme Kahoot hru na overenie si vedomostí o našich krajinách. Prvý deň sme ukončili písaním článkov v medzinárodných tímoch, aby sme podporili komunikáciu a interakciu žiakov. Študenti písali články každý deň a budú využité na zostavenie newslettra.

Druhý deň sme spoznávali úžasné Rijksmuseum v Amsterdame, samozrejme iba virtuálne a hľadali sme kľúče k splneniu výzvy. Najzaujímavejšou časťou dňa pre študentov bola Escape Game, ktorú riešili v medzinárodných tímoch. Všetkým sa podarilo uniknúť. Úniková hra bola zostavená na základe čiastkových hier, ktoré študenti pripravovali počas každého stretnutia, ako inak, v medzinárodných tímoch.

pic
Foto: Kornelia Lohynova

Tretí deň sme obdivovali live TV show, ktorú pripravili holandskí študenti v ich školskom TV štúdiu. Vysielalo sa cez YouTube a všetci sme mohli interaktívne zasahovať. Videli sme prehliadku mesta Gorinchem, kde sídli partnerská škola, virtuálne sme školu aj navštívili, pozreli sme si videá, ktoré vytvorili študenti počas posledného roka projektu a napokon sme robili kvíz zameraný na znalosti o Holandsku.
​​​​​​​
Virtuálne stretnutie bolo plné inšpirácie, zážitkov a pozitívnej energie, napokon, zhodnotili to tak aj študenti v záverečnej spätnej väzbe.

pic
Foto: Kornelia Lohynova

Bolo nám všetkým trošku ľúto, že sa slávnostné ukončenie projektu a odovzdávanie certifikátov a europasov uskutočnili iba virtuálne. Teší nás ale to, že sme urobili veľký krok smerom k lepšiemu pochopeniu toho, akí sme rozdielni a predsa rovnakí, ako je dôležité rešpektovať iných, spolupracovať, komunikovať, inšpirovať sa navzájom, pracovať na sebe a vytvárať hodnoty pre spoločnosť, v ktorej žijeme.
​​​​​​​

Navštívte našu webovú stránku projektu: http://https://www.cultureeinaction.com/
eTwinningovú stránku projektu https://twinspace.etwinning.net/70555/home
Pozrite si video – TV show: https://www.youtube.com/watch?v=IH_hmekjfYU

pic
Foto: Kornelia Lohynova

Apríl 2024

Po
Ut
Str
Št
Pia
So
Ne
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
-
-
-
-
-
Napíšte nám [email protected]