Autor textu: Nika Kvaššayová Klimová
15.06.2021

BBC micro:bit a programovanie nositeľnej elektroniky v Nitre

Základná škola kniežaťa Pribinu v Nitre si naprogramovala čelenky a zapojila sa do celosvetovej súťaže Do your :bit.

Foto: Tvorba programovateľnej čelenky

Naša Základná škola kniežaťa Pribinu v Nitre sa úspešne zapojila do ENTER grantovej výzvy, kde sme obdržali BBC micro:bit sady v hodnote 1 000 €. Vďaka tomu sme sa mohli zamerať v 5. a 6. ročníku na programovanie BBC micro:bita – malého minipočítača v blokovom prostredí MakeCode. Naučili sme sa programovať obrázky na LED displeji, pracovali sme s akcelerometrom v micro:bite, naprogramovali sme si ale aj:
- merač lásky,
- hod mincou bez mince,
- digitálnu kocku,
- tombolu cez náhodné generovanie čísla,
- hľadanie dvojice cez tajnú bezdrôtovú komunikáciu.
Vieme zmerať aj úroveň osvetlenia, zvuku či teplotu, ktorá sa zobrazuje a odosiela na ďalší micro:bit.

pic
Foto: Programovanie v blokovom programovaní

Zároveň sme sa zamerali aj na nositeľnú elektroniku, kde sme si vyrobili čelenky, na ktoré sme upevnili Neopixel pásik, kde sa nachádzajú LED diódy. Zistili sme, ako funguje LED dióda, ktorá dokáže svietiť viacerými farbami a už vieme aj to, čo znamenajú skratky RGB a CMYK. Neopixel pásik sme si naprogramovali tak, aby každá LED dióda svietila podľa nás. Programovali sme cez rozšírenie v classroom móde v blokovom programovaní.

pic
Foto: Naprogramované čelenky

Okrem toho sme sa zapojili aj do celosvetovej súťaže Do your :bit, kde tímy žiakov posielajú projekty s naprogramovanými micro:bitmi. Témou súťaže boli globálne ciele. Naša škola sa zapojila s dvomi tímami – šiestaci a deviataci. Šiestaci Laura, Hanka a Matúš vymysleli Schodomer, ktorým sa zamerali na globálnu tému redukcie nerovností, kde chceli pomôcť nevidiacim, pretože Schodomer vydáva zvuk, keď pred sebou vidí schody.

pic
Foto: Schodomer
pic
Foto: Diplom o účasti v Do your :bit (šiestaci)

Deviataci Nikola a Patrik vymysleli Peňaženkového strážcu, ktorý prispieva k tomu, aby sa človek cítil pohodlne, pretože vie, že ak mu peňaženka z vrecka vypadne, micro:bit začne pípať a upozorní majiteľa. Oba projekty sme poslali na celosvetovú súťaž a dostali certifikáty o účasti.

pic
Foto: Diplom o účasti v Do your :bit (deviataci)

Všetky aktivity sme mohli vytvoriť aj vďaka podpore Nadačného fondu Telekom pri Nadácii Pontis, ktorému srdečne ďakujeme.

Marec 2024

Po
Ut
Str
Št
Pia
So
Ne
-
-
-
-
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
-
-
-
-
-
-
-
Napíšte nám [email protected]