Autor textu: Občas nečas/Aneta Černáková
08.09.2021

Čo pomáha študentom, aby sa učili efektívne? Podelili sa o svoje skúsenosti

Počas týždňov ústnych skúšok a testov sú študenti zahltení množstvom učiva, ktoré sa snažia dostať do pamäte. Čo im pomáha k tomu, aby sa učili čo najviac efektívne? 

Ilustračná snímka. FOTO TASR – Štefan Puškáš

Bratislava 08.09.2021 (Skolske.sk)

Ústne skúšky, testy či seminárne práce. To všetko musia študenti absolvovať počas skúškového obdobia. Častokrát sa toho naraz nakopí toľko, že žiaci nevedia, na aký predmet sa pripraviť skôr a učenie potom nie je efektívne. Mnoho študentov sa podelilo o odporúčania, ktoré im pri vzdelávaní pomáhajú a tak prípravu na skúšky zvládajú ľahšie. 

Plánovanie je dôležité

Študentky, ktoré nám poskytli svoje tipy, sa zhodujú v tom, že je dôležité si učivo vopred rozplánovať. Ak si žiak poznámky dopredu rozdelí a neučí sa veľa naraz, všetko si dokáže lepšie zapamätať. 

„Mám rada, keď sú veci na poriadku, takže sa snažím ku školským povinnostiam pristupovať maximálne zodpovedne. To však neznamená, že som dokonalá študentka. Aj ja mám dni, kedy sa mi vôbec nechce učiť,“ opisuje študentka Bianka.

Tvrdí, že v takýchto prípadoch si stanoví presný termín, dokedy chce mať úlohy urobené. „Čo sa týka učenia a nasávania nových vedomostí, preferujem rozdelenie učiva do menších celkov. Je to oveľa lepšie a efektívnejšie, ako keby sa má človek učiť všetko naraz,“ popisuje Bianka. 

„Na to, aby som sa na skúšky naučila efektívne, mi pomáha hlavne plánovanie, keďže sa nerada učím nárazovo. Radšej si učivo dopredu rozplánujem a každý deň sa naučím nejakú časť. Kvôli tomu si dokážem všetko lepšie dostať do pamäte,“ súhlasí Katarína.

Zvýrazňovanie, učivo v odrážkach a hovorenie nahlas

Dôležitým pomocníkom pri učení je zvýrazňovanie. Farebným vyznačovaním podstatných častí z poznámok sa dá všetko lepšie zapamätať. Efektívne je aj hovorenie učiva nahlas. Kvôli tomu látku nie len vidíme, ale aj počujeme.

Študentky sa taktiež zhodujú, že telefón dokáže byť pri učení rušivým elementom. Preto je najlepšie odložiť ho do inej miestnosti. „Ďalej mi veľmi pomáha, keď si podstatné veci napíšem na papierik a nalepím ich napríklad na zrkadlo, skriňu, chladničku, proste na niečo, čo mám veľmi často na očiach“, odporúča študentka Patrícia. 

Rebecca tvrdí, že jej k efektívnemu učeniu pomáha hlavne pokoj, ticho a prepisovanie poznámok: „Mám skôr fotografickú pamäť. Farebné odlišovanie učiva alebo rozličné písmo a nadpisy sú pre mňa pri nasávaní vedomostí dôležité,“ hovorí Rebecca. 

Nikol dodáva: „K učeniu mi pomáha aj to, keď si poznámky spracujem do odrážok, aby text nebol v jednom celku. Tiež musím mať učivo priamo vytlačené na papieri.“

Študentka Lenka konštatuje, že si látku zapamätá ešte lepšie, ak sa pri hlasnom čítaní poznámok prechádza po miestnosti. 

Hudba dodáva energiu

Dobrá hudba dokáže človeku dodať energiu a naladiť ho na správnu vlnu. Okrem toho, že zlepší náladu, je aj pomocníkom pri učení.

„Naučiť sa učivo niekedy vyžaduje veľa času a trpezlivosti. Mojim pomocníkom býva väčšinou hudba v slúchadlách, ktorú si púšťam pravidelne. Kvôli nej sa dokážem učiť oveľa efektívnejšie a ľahšie si veci zapamätám,“ spomína si Lenka. 

Patrícia má okrem počúvania hudby aj ďalšie odporúčanie: „V prvom rade potrebujem kofeín, ktorý ma udrží v bdelom stave a učím sa omnoho rýchlejšie. A, samozrejme, tiež hudba! Vždy si pustím nejakú motivačnú pieseň, ktorá ma poriadne nakopne.“ 

Odmena po skúškovom 

Je skvelé, ak si človek na začiatku skúšok vytýči nejaký cieľ vo forme hmotnej či nehmotnej veci, ktorý ho dokáže motivovať k učeniu. Po úspešnom zvládnutí skúškového obdobia spadne kameň zo srdca nejednému študentovi a každý si zaslúži nejakú odmenu.

„Samozrejme, po zvládnutí učenia a skúšok sú mojou odmenou nákupy alebo výlet, na ktorý si zájdeme s kamarátmi,“ súhlasí Rebecca.

Katarína dodáva: „Po úspešnom absolvovaní skúšok sa vždy nejako odmením. Väčšinou posedením pri dobrom jedle, na ktoré si zájdeme s kamarátmi.“

Marec 2024

Po
Ut
Str
Št
Pia
So
Ne
-
-
-
-
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
-
-
-
-
-
-
-
Napíšte nám [email protected]