Autor textu: TASR
12.07.2021

Univerzita bez hraníc v Košiciach privítala 48 detí

Podujatie je určené žiakom ukončeného 5. a 6. ročníka základných škôl.

Na archívnej snímke budova rektorátu Univerzity Pavla Jozefa Šafárika v Košiciach. FOTO TASR – František Iván

Košice 12. júla (TASR) - Na 11. ročníku Univerzity bez hraníc, ktorý sa v pondelok začal v priestoroch Univerzity Pavla Jozefa Šafárika (UPJŠ) v Košiciach, sa zúčastňuje 48 detí. Takzvaná detská univerzita počas tohto týždňa zahŕňa interaktívne prednášky vysokoškolských pedagógov všetkých piatich fakúlt UPJŠ, praktické ukážky či experimenty.

„Tento ročník je tiež ponúknutá rozšírená aktivita zameraná na budovanie a prehlbovanie ekologického správania a povedomia. Väčšina popoludňajších aktivít je venovaná telesným aktivitám na Ústave telesnej výchovy a športu UPJŠ,“ informoval hovorca UPJŠ Tomáš Zavatčan. 

Podujatie je určené žiakom ukončeného 5. a 6. ročníka základných škôl. Na praktických príkladoch sa naučia starostlivosti o vlastné telo, získajú prehľad o podstate povolaní lekára, právnika, učiteľa i vedca. Vyskúšajú si simulovaný súdny proces, predstavené im bude aj fungovanie verejnej správy a hravou formou spoznajú digitalizačný proces prebiehajúci v Univerzitnej knižnici UPJŠ. Denný detský tábor ukončí v piatok (16. 7.) slávnostná promócia.

„Oproti projektom podobného charakteru je Univerzita bez hraníc koncepčne zameraná na sprístupnenie sveta vedy a vzdelania aj deťom pochádzajúcim zo sociálne vylúčených vrstiev našej spoločnosti s cieľom podporiť tak rozvoj ich talentu, schopností a zručností. Teší nás, že tak ako  každý rok, aj tentoraz sa na ňom zúčastnia deti z detských domovov, ktoré s veľkým záujmom vnímajú 'vážny a seriózny' akademický svet a prejavujú záujem o nové poznatky,“ uviedla koordinátorka projektu Adriana Sabolová. 

Apríl 2024

Po
Ut
Str
Št
Pia
So
Ne
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
-
-
-
-
-
Napíšte nám [email protected]