Autor textu: TASR
06.08.2021

Nádejní fotografi si vyskúšali prácu v tmavej komore

Na letnej fotografickej školy fotoklubu Junior Prievidza sa zúčastnil i 16-ročný Samuel Galanský, ktorý sa fotografii venuje i v škole.

Účastník letnej fotoškoly si vo fotokomore prezerá negatív čiernobieleho filmu pripravený na zväčšovanie. FOTO TASR - Radovan Stoklasa

Prievidza 6. augusta (TASR) - Nádejní mladí fotografi si počas letnej fotoškoly v rámci Centra voľného času v Prievidzi vyskúšali prácu v tmavej komore. Snímky, ktoré počas týždňa nafotili, si i sami vytvorili.
      
Na letnej fotografickej školy fotoklubu Junior Prievidza sa zúčastnil i 16-ročný Samuel Galanský, ktorý sa fotografii venuje i v škole. Do fotoklubu chodí od februára 2020, po tom, ako ho pri fotení oslovila vedúca klubu Magdaléna Malichová. Vo fotoškole priúčal mladších nádejných fotografov klasickému vyvolávaniu fotiek v tmavej komore. "Fotím už deväť rokov. Začínal som 'digitálom' a práve teta Magda ma oboznámila s analógovou fotografiou. Digitálna fotografia je o rýchlosti, o pohybe. Volám ich momentky, keďže chcem väčšinou niečo rýchlo odfotiť. Analógová fotografia je takým uvoľnením, v tme musíte spomaliť a sústrediť sa na to, čo robíte. Nerobí to za vás fotoaparát, ale vy," porovnal Galanský.
      
O vyvolávaní fotiek v tmavej komore sa mladý fotograf podľa svojich slov dozvedel i na internete, kde sledoval videá s postupmi. Vo fotokomore, ktorú má i doma, strávil dlhé hodiny, v postupoch sa zdokonalil po mesiaci, odhadol.

​​​​​​​
      
"Máme druhý turnus detskej letnej fotoškoly. Chodia nám sem deti od prvého po ôsmy až deviaty ročník, asistentmi sú naši bývalí, ale i súčasní členovia fotoklubu. Pomáhajú im, pracujú s nimi a je to pre nich v podstate škola. Fotografie v tmavej komore niekedy zvládnu lepšie ako ja," priblížila Malichová.  
      
Viac ako polovica detí podľa nej fotí i na mobilný telefón a na digitálny fotoaparát, analógová fotografia ich zaujala. "Určite sa mladá generácia vracia k tejto klasike. My začíname fotogramami a postupujeme k fotografii," dodala.    
      
Deti prvé dva dni letnej školy začiatkom tohto týždňa fotografovali v Prievidzi a Bojniciach, v stredu (4. 8.) vyvolávali filmy, debatovali nad knižkami a robili fotogramy a vo štvrtok (5. 8.) už robili fotografie. V piatok popoludní ich čaká ukončenie školy a vernisáž ich prác.  

Apríl 2024

Po
Ut
Str
Št
Pia
So
Ne
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
-
-
-
-
-
Napíšte nám [email protected]