Autor textu: Mária Škultétyová
18.08.2021

Drž sa, dievča!

Tieto slová mi z Kanady poslal Jozef ako odpoveď na Deň druhý, obyčajný aj smutný.

Foto: Mária Škultétyová

Jozef je môj spolužiak zo strednej. Roky žije v Kanade. Niekedy zareaguje na moje texty na školskom portáli. Priznám sa, že mňa ohlasy čitateľov potešia a často aj inšpirujú. Tentoraz mi Jozef napísal: Vďaka, Mária, pekne si prežila deň a pekne si ho pretavila do slov. Je inšpiráciou aj pre deň, ktorý u nás začína.
 
Drž sa, dievča!
 
Jozef
 

S krátkym odstupom času zamýšľam sa nad jeho slovami. Najmä nad poslednou vetou Drž sa, dievča. 
 
Dávno som vyrástla z dievčenských šatočiek. Dosť si toho pamätám, mám svoje roky. Sťažujem sa, že raz ma bolí to, raz ono. Už dávno nie som tým dievčaťom, ktoré spolu s Jozefom dralo lavice bánovskej dvanásťročky. Po maturite roku 1963 sme sa ako vtáčence rozleteli po svete. Každý na školu, o ktorej sníval. Na strednej sme si s Jozefom do oka veľmi nepadli, ani si vlastne nespomínam, či sme sa my dvaja niekedy extra zhovárali. Až po mnohých rokoch, keď nás náhoda spojila. Písala som o tom a bolo to takto:

Na bánovské gymnázium, kde som v tom čase učila, prišiel z Kanady  list. Jeho autor vyzval našich študentov na spoluprácu s časopisom kanadských Slovákov SLOVO Z BRITSKEJ KOLUMBIE. Keďže som na gymnáziu robila školský časopis, list som dostala do rúk ja. Nuž a keď som zistila, že jeho pisateľom a redaktorom SLOVA je Bánovčan Jozef Starosta, môj spolužiak zo strednej, nemohla som ponuku neprijať. „Aký je svet malý,“ povedala som si a odpovedala som na jeho výzvu. Odvtedy sme v kontakte. Rád číta a pochvaľuje si moje gramatické príspevky na bývalom Školskom servise, dnes na portáli Školské.
 
Od maturity sme sa nevideli. Stretli sme sa po dlhých  päťdesiatich šiestich rokoch -  pred dvoma rokmi v Bánovciach. Všeličo sme vtedy pospomínali. Aj to, ako na jednej hodine dostal päťku a štyri poznámky. Aj o tom som písala. Pre zaujímavosť spomeniem tie štyri poznámky: Ťahal po triede lavicu, čím spôsobil hrmot; Nevie rozprávať; Vykrikuje Olina; Díval sa von oknom. Hovorili  sme o svojom  živote, o rodine, o smútku a  samote. 
 
Ale vrátim sa k podstate.
 
Slová drž sa zvyčajne vyslovujeme v situácii, ktorá od  človeka vyžaduje zvýšené úsilie niečo dokázať, niečo prekonať, s niečím ťažkým sa vyrovnať.  Hovoríme ich pre povzbudenie.  Neviem, koľkokrát v živote som ich počula, neviem ani, koľkokrát som ich ja vyslovila. Sú to vzácne slová, neplytváme nimi. Ten, kto ich vysloví, vie, čo tým myslí.  A kto ich dostáva, ten tiež vie. Aj ja viem.
 
Ďakujem, Jozef! Aj ty sa drž, chlapče!
 
 
Mária Škultétyová, Gymnázium Bánovce nad Bebravou

pic
Foto: Mária Škultétyová

Apríl 2024

Po
Ut
Str
Št
Pia
So
Ne
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
-
-
-
-
-
Napíšte nám [email protected]