Autor textu: TASR
18.08.2021

Psychologička: Predprimárne vzdelávanie podporuje osobnostný rozvoj detí

Pre deti je dôležitý dostatok pohybu v prírode, budovanie si  sociálnych kontaktov nie len s rodinou, ale aj s rovesníkmi.

Na archívnej snímke deti si umývajú ruky v materskej škole, FOTO TASR – František Iván 

Bratislava 18. augusta (TASR) - Od septembra je pre každé dieťa, ktoré dovŕši päť rokov, povinné predprimárne vzdelávanie. Psychologička a odborná garantka Linky detskej istoty Katarína Trlicová vysvetlila, že predprimárne vzdelávanie a kvalitné predškolské zariadenie podporuje osobnostný, sociálny, kognitívny ako i emocionálny a morálny rozvoj detí, čo prirodzene dopĺňa výchovu a starostlivosť v rodinnom prostredí. Deti sa zároveň podľa jej slov učia novým pravidlám.  

V tomto procese je kľúčový prístup rodičov, ktorí dokážu dieťa na novú etapu pripraviť a uľahčiť mu nástup do nového prostredia. Rodičia sa môžu rozhodnúť aj pre domáce vzdelávanie. Individuálne vzdelávanie musí schváliť riaditeľ materskej školy. Podľa psychologičky by si mali rodičia nastaviť určitý režim a ten dodržiavať. "Mali by sa venovať rôznym aktivitám tak, aby zabezpečili vývin dieťaťa v žiaducom a komplexnom bio-psycho-sociálnom rozsahu," povedala Trlicová. 

Pre deti je dôležitý dostatok pohybu v prírode, budovanie si  sociálnych kontaktov nie len s rodinou, ale aj s rovesníkmi. "Dieťa potrebuje, aby ste sa s ním veľa rozprávali, čítali si rozprávky, príbehy a encyklopédie," uviedla psychologička.

Podľa Štěpánky Zoubkovej, odborníčky na spoločenské hry zo spoločnosti Piatnik, práve hry pomáhajú rozvíjať kreativitu detí, odbúravajú strach z nových vecí a zároveň posilňujú emočný kvocient. Rodičia by však mali vybrať správny typ hry. Zoubková hovorí, že ideálne je pexeso, ktoré rozvíja krátkodobú pamäť, pozornosť a zároveň buduje slovnú zásobu. Psychologička uviedla, že je potrebné ponúknuť dieťaťu práve edukatívne a tvorivé hry. "Veľmi dôležité je ponechať dieťaťu aj čas byť sám so sebou a hrať sa podľa vlastných predstáv a fantázie," povedala psychologička. Zo sociálneho hľadiska sú podľa nej dôležité práve spoločenské hry. 

Marec 2024

Po
Ut
Str
Št
Pia
So
Ne
-
-
-
-
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
-
-
-
-
-
-
-
Napíšte nám [email protected]