Autor textu: TASR
18.08.2021

J. Žitňanská víta, že sa školy nebudú zatvárať plošne

Záujemcom o dobrovoľné testovanie zo základných a špeciálnych základných škôl rezort jednorazovo poskytne PCR kloktacie testy.

Jana Žitňanská, FOTO TASR - Jaroslav Novák

Bratislava 18. augusta (TASR) - Predsedníčka poslaneckého klubu Za ľudí Jana Žitňanská víta, že sa už školy nebudú zatvárať plošne. Verí, že rodičia budú pravidelne deti kontrolovať, keďže budú mať k dispozícii testy zadarmo. Pripomenula, že očkovanie je cestou, ako zabezpečiť kontinuálnu školskú dochádzku.

"Vítam rozhodnutie, podľa ktorého sa už školy nebudú zatvárať plošne, ale v prípade výskytu pozitívneho žiaka len dočasne na úrovni triedy. Vzhľadom k tomu, že rodičia budú mať zadarmo k dispozícii testy, verím, že budú pravidelne deti kontrolovať, aby predišli možnému šíreniu vírusu a prispeli k tomu, že v tomto školskom roku sa žiaci a študenti budú opäť môcť plnohodnotne vzdelávať," povedala pre TASR Žitňanská.

Poslankyňa si myslí, že očkovanie je cesta, ako sa vrátiť do normálneho života, zabezpečiť kontinuálnu školskú dochádzku, odľahčiť lekárov a zdravotníkov a "v neposlednom rade predchádzať zbytočným úmrtiam".

Minister školstva Branislav Gröhling (SaS) v utorok (17. 8.) informoval, že v novom školskom roku sa školy nebudú zatvárať plošne. V prípade pozitivity sa zavrú iba individuálne triedy a postupovať sa bude podľa vyhlášok Úradu verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR. Test sa nebude vyžadovať.

Záujemcom o dobrovoľné testovanie zo základných a špeciálnych základných škôl rezort jednorazovo poskytne PCR kloktacie testy. Rodič žiaka, ktorý neabsolvoval PCR test, bude môcť požiadať všeobecného lekára pre deti a dorast o test na protilátky po ukončení 14-dňovej karantény žiaka po kontakte s pozitívnou osobou a aj po pozitívnom výsledku samotestovania antigénovým testom.

Marec 2024

Po
Ut
Str
Št
Pia
So
Ne
-
-
-
-
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
-
-
-
-
-
-
-
Napíšte nám [email protected]