Autor textu: TASR
26.08.2021

Síthová: Vzdelávanie národnostných menšín zlepšujeme cez rozvojové projekty

V najbližších mesiacoch bude rezort školstva pracovať na metodike, vrátane inovatívnych metód a foriem vyučovania.

Na archívnej snímke riaditeľka odboru inkluzívneho vzdelávania ministerstva školstva, vedy výskumu a športu SR S. Síthová. FOTO TASR - Jakub Kotian

Bratislava 26. augusta (TASR) - Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu (MŠVVaŠ) SR spustilo ďalšie dva rozvojové projekty. Ich cieľom bude podpora výučby a aktivít, ktoré prispejú k vzájomnému spolunažívaniu všetkých národnostných menšín a majority. TASR o tom informoval odbor komunikácie a marketingu rezortu školstva.
      
V závere školského roka štátna tajomníčka pre národnostné školstvo, inkluzívne a celoživotné vzdelávanie Svetlana Síthová predstavila konkrétny nástroj na zlepšenie edukačného procesu na školách s vyučovacím jazykom maďarským. Bude ním Metodický model pre školy a následné poradenstvo, ktoré bude poskytovať Metodicko-pedagogické centrum (MPC). "Jednou z našich nosných tém je práve skvalitnenie národnostného školstva na Slovensku a zároveň je to aj úloha, ktorá nám vyplýva z programového vyhlásenia vlády, pričom strategickým cieľom je podpora všetkých národnostných menšín ako aj Slovákov žijúcich v zahraničí," priblížila Síthová.
      
Aktuálna podpora kvalitného vzdelávania pre žiakov patriacich k národnostným menšinám je premietnutá aj v dvoch rozvojových projektov z dielne ministerstva školstva. Prvým projektom je Podpora regionálnej a  multikultúrnej výchovy žiakov patriacich k národnostným menšinám 2021. Zameraný je na aktivity formujúce vzťah k histórii, kultúre či tradíciám, prispieť má aj k vzájomnému spolunažívaniu národnostných menšín a majority. Na túto iniciatívu bolo vyčlenených 45.000 eur.
      
Druhým projektom je Podpora výučby materinského jazyka národnostnej menšiny 2021. Jeho cieľom je podporiť prípravné aktivity na realizáciu výučby jazyka národnostnej menšiny a na samotnú realizáciu výučby jazyka národnostnej menšiny. Na výzvu bolo vyčlenených 20.000 eur.
      
V najbližších mesiacoch bude rezort školstva pracovať na metodike, vrátane inovatívnych metód a foriem vyučovania. Takisto vznikne viacero metodických a učebných materiálov a didaktických pomôcok. "Realizovať a vytvárať sa budú aj nové vzdelávacie programy profesijného rozvoja pedagógov s maximálnou podporou a poradenstvom pri zavádzaní inovovaného štátneho vzdelávacieho programu," doplnila štátna tajomníčka.
      
Do konca roka rezort školstva plánuje sfinalizovať učebnice pre špecifické predmety primárneho a nižšieho vzdelávania s vyučovacím jazykom národnostných menšín (hudobná výchova, vlastiveda, dejepis) a pre vyučovací predmet slovenský jazyk a literatúra pre primárne a nižšie sekundárne vzdelanie s vyučovacím jazykom národnostných menšín.

Apríl 2024

Po
Ut
Str
Št
Pia
So
Ne
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
-
-
-
-
-
Napíšte nám [email protected]