Autor textu: Zuzana Mészárosová
18.09.2021

Študenti OA v Leviciach na tvorivom workshope rozvíjali kritické myslenie a empatiu

Moderné neformálne vzdelávanie prostredníctvom kombinácie metódy orálnej histórie, zážitkového vyučovania a hrania rolí malo u žiakov pozitívnu odozvu.

Foto: Študenti OA na workshope "Rozhodovanie"

Bratislava 18.09.2021 (Skolske.sk)

Dve desiatky žiakov 1. ročníka Obchodnej akadémie v Leviciach sa zúčastnili zážitkového vzdelávacieho workshopu s názvom „Rozhodovanie“ v levickej synagóge. Workshop sa uskutočnil pod vedením lektoriek Post Bellum - Ivety Harvánekovej a Michaely Danišovej, s podporou mesta Levice a Tekovského múzea.

Lektori počas workshopu prostredníctvom zážitku otvorili  tému nútenej migrácie, antisemitizmu, xenofóbie. Účastníci prežili postupnú premenu spoločenskej atmosféry v období tridsiatych rokov 20. storočia v Československu i na Slovensku. Workshop v dobových reáliách demonštruje princípy fungovania zastupiteľskej demokracie, ale i vzostup antisemitizmu, neznášanlivosti a xenofóbie v spoločnosti. Zároveň predstavuje tému migrácie z pohľadu jednotlivca zasiahnutého veľkými dejinami. Cez skutočný príbeh, prostredníctvom štruktúrovanej drámy a hrania rolí približuje dilemy, ktorým ľudia v tom čase čelili. V poslednej časti workshopu lektori diskutovali so žiakmi. Žiaci sa vyjadrovali
o zážitkoch z workshopu, osobnom prínose , ale i uvažovali o nedávnej histórii Slovenska a veľmi konštruktívne prepájali nedávne časy so súčasnosťou.

Workshop bol skvelou ukážkou kombinácie moderných metód výučby dejín 20. storočia - metóda orálnej histórie a zážitkové vyučovanie, využívajúce simuláciu a hranie rolí - s osobnostnou sociálnou a emocionálnou výchovou, zameranou najmä na pozíciu jednotlivca, prácu v skupine a potrebe brániť sa bezpráviu. Workshop bol inšpirovaný rozprávaním príbehov pamätníkov publikovanými na portáli www.memoryofnations.eu.

Podľa slov účastníčky workshopu Sophie Ginčaiovej, workshop splnil svoje poslanie a posunul žiakov ďalej v pochopení historických súvislostí a pre mladých príťažlivou formou podporil kritické myslenie a schopnosť empatie.
​​​​​​​
Workshop bol jednoznačne prínosom nielen svojim obsahom, ale i atraktívnou interaktívnou formou akou bol vedený erudovanými lektorkami.

Apríl 2024

Po
Ut
Str
Št
Pia
So
Ne
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
-
-
-
-
-
Napíšte nám [email protected]