Autor textu: Mária Tarišková
01.10.2021

Ako si zohnať kvalitnú brigádu a nepopáliť sa 

Takmer každý študent si potrebuje popri štúdiu privyrobiť nejaké to euro. Niektorým úplne chýba finančná podpora od rodičov, iní jednoducho chcú mať nejaké peniaze navyše, alebo túžia po cenných pracovných skúsenostiach.

Foto:Bigstockphoto.com

Bratislava 01.10.2021 (Skolske.sk/OTS)

Ak si práve hľadáš brigádu na leto alebo na ďalší semester, určite neber hneď prvú možnosť privyrobenia, ktorá ti padne k nohám.

Založ si kvalitný študentský účet
Ak chceš zarábať svoje vlastné peniaze, určite by ti nemal chýbať tvoj vlastný študentský účet. Ten je výhodnejší, väčšinou bez poplatkov, a máš k nemu často ďalšie výhodné možnosti sporenia. Ak už účet máš, skontroluj si, či ide naozaj o študentský, aby si mohol čerpať všetky výhody.

Brigády vyberaj z overených zdrojov
Ak nemáš možnosť pracovať napríklad u svojich rodičov, príbuzných či známych, budeš musieť venovať intenzívnu pozornosť výberu. Najlepšie spravíš, ak budeš hľadať na rôznych overených portálov, ako je profesia.sk alebo brigady.sk. Ale pozor! Aj tam môžeš naraziť na rôzne neseriózne ponuky.
 
Daj si pozor obzvlášť na rôzne administratívne pozície, ktoré v skutočnosti znamenajú prácu v nejakom pochybnom call centre. Môže sa stať, že peniaze budeš dostávať iba ako provízie z uzavretých obchodov. Často sa tiež stáva, že ti povedia, že sa s tebou uzatvoria dohodu až po troch skúšobných mesiacoch. Na takéto ponuky určite nereaguj.
 
Ale nie všetky ponuky v call centrách sú zlé. Ak ťa táto práca nedesí a nájdeš spoľahlivú firmu, ktorá ti dá zmluvu aj adekvátnu odmenu, pomôže ti zlepšiť sa v komunikácii, asertivite, naučíš sa pracovať s trémou.
 

Zdroj: Unsplash.com
 
Dávaj si tiež pozor na rôzne multilevel marketing (MLM) spoločnosti, ktoré ťa najskôr donútia kúpiť ich veci, prípade si zaplatiť za skrášľovaciu kúru. Ty si potom od nich kúpiš celú výbavu a až potom môžeš začať „zarábať“. Často sa skrývajú pod rôznymi wellness ponukami, rýchlym zaučením, privyrobením bez nutnosti skúseností a podobne.
 
Vždy podpíš dohodu
Nikdy nezačínaj pracovať bez toho, aby bola podpísaná dohoda o brigádnickej činnosti, dohoda o vykonaní práce alebo dohoda o pracovnej činnosti. Ak kývneš na prácu bez dohody, môže sa ti stať, že zarobené peniaze nikdy neuvidíš, alebo s tebou nebudú zaobchádzať podľa tvojich predstáv. Akýkoľvek typ pracovnej zmluvy si vždy poriadne prečítaj. Ak niečomu nerozumieš, radšej sa spýtaj rodičov alebo niekoho, kto ti všetko vysvetlí.

Získaj cenné pracovné skúsenosti
Dokladanie tovaru v obchodoch alebo práca vo fast foodoch je relatívne spoľahlivým a rýchlym privyrobením napríklad pred Vianocami či cez prázdniny. Ak sa však už chceš posunúť ďalej, hľadaj si radšej nejakú platenú, možno načas aj neplatenú, stáž v tvojom odbore. Takto získaš skvelé pracovné skúsenosti, zistíš, čo ťa baví, čo chceš či nechceš v budúcnosti robiť. 
 
Určite si najskôr vypracuj životopis. Aj keď je to pre študenta vysokej školy bez skúseností ťažké, zhodnoť v ňom svoje doterajšie výsledky a znalosti. Napíš, čo sa ti podarilo dosiahnuť napríklad na strednej škole, v záujmových krúžkoch, o čo sa zaujímaš. Určite sa ti niečo podarí nájsť. Dávaj si pozor na prehľadnosť životopisu a na chyby. Prípadne ho daj niekomu skontrolovať.
 

Zdroj: Unsplash.com

Ak na teba akurát nevyskočí na sociálnych sieťach možnosť stáže v tvojom odbore, nájdi si firmy, inštitúcie, organizácie, ktoré by ťa mohli zaujímať. Pozri sa pod kolónku Kariéra, či niekoho náhodou nehľadajú na výpomoc. Ak nie, nevzdávaj sa, pošli im svoj životopis a do e-mailu napíš, čo ponúkaš, či prečo ťa firma zaujala.
 
Daná inštitúcia musí vidieť, že vieš, čo robia a prečo sa o nich zaujímaš. Všeobecný e-mail môže naznačovať, že sa o prácu u nich dostatočne nezaujímaš. Ukáž im, že si si o svojom potenciálnom zamestnávateľovi niečo naštudoval. A ešte viac si naštuduj predtým, než prídeš na pohovor, bude sa ti to hodiť.

Apríl 2024

Po
Ut
Str
Št
Pia
So
Ne
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
-
-
-
-
-
Napíšte nám [email protected]