Autor textu: Zuzana Mészárosová
13.11.2021

Čo nové v eTwinningu

Mesiac november plný noviniek z dielne eTwinning

Foto: Zuzana Mészárosová

Bratislava 13.11.2021 (Skolske.sk)

eTwinning, komunita škôl v Európe, ktorá naučila už viac než dva milióny žiakov, ako spolupracovať a učiť sa spoločne i napriek tomu, že ich delia hranice, ponúka pre svojich priaznivcov – učiteľov i žiakov atraktívne moderné prostredie na vzájomné učenie sa. I v novembri prichádza so svojimi zaujímavými novinkami. Témou programu eTwinning v roku 2021 je mediálna gramotnosť a dezinformácie. Množstvo aktivít v tomto roku je venovaných práve tejto problematike.

Štyri stovky účastníkov Výročnej konferencie eTwinning uskutočnenej v novembri sa podelili o svoje postupy a prístup k problematike a výuke mediálnej gramotnosti. V súčasnosti bola publikovaná kniha eTwinning, ktorej cieľom je inšpirovať a podporiť učiteľov a žiakov všetkých vekových skupín skúmaním viacerých aspektov témy mediálnej gramotnosti a dezinformácií, uvedením príkladov projektov eTwinning a ponukou materiálov a aktivít. eTwinning totiž prispieva v nemalej miere k podpore mediálnej gramotnosti, nakoľko spolupráca v projektoch prebieha vo virtuálnych triedach platformy eTwinning. Knihu „Výuka mediálnej gramotnosti a boj proti dezinformáciám s programom eTwinning“ v online verzii si stiahnite TU.

Aj tento rok NSO pripravila Národnú súťaž eTwinning 2021, do ktorej sa prihlásilo 55 skvelých projektov  z materských, základných a stredných škôl. V týchto medzinárodných projektoch  pracovali učitelia spolu so svojimi žiakmi a študentami počas minulého školského roka. Hodnotiaca komisia sa zhodla na výsledkoch, ktoré nájdete TU.

Tohtoročná eTwinning konferencia pre vedúcich pracovníkov materských, základných a stredných škôl je tento rok venovaná Mediálnej gramotnosti a dezinformáciám a uskutoční sa v 30. novembra 2021 v hoteli AquaCity v Poprade. Registrovať sa možno TU.

Pre učiteľov sú pripravené rôzne národné i medzinárodné podujatia a pravidelné inšpiračné webináre, ktoré sú zamerané na skvalitnenie už založených a prebiehajúcich projektov, dozviete sa o moderných postupoch, ktoré môžu učitelia využiť nielen v práci na projektech eTwinning, ale tiež v bežnej či online výuke v školách.  

eTwinning je vitálny európsky projekt a práca v ňom spolu so žiakmi sa mnohonásobne vráti v podobe nových vedomostí žiakov a skvelej komunikácii tak učiteľov ako i žiakov so svojimi európskymi partnermi. 


Zuzana Mészárosová, ambasádor eTwinning

Marec 2024

Po
Ut
Str
Št
Pia
So
Ne
-
-
-
-
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
-
-
-
-
-
-
-
Napíšte nám [email protected]