Autor textu: Ing. Katarína Smiková
11.11.2021

Tvorivé nadšenie na škole v Rakúsoch viedol skúsený keramikár

„Zo všetkých stretnutí sme odchádzali nadšení, plnohodnotne sme strávili čas a odniesli si umelecký zážitok.“ 

Foto: text

Takéto uznanie si vyslúžili organizátori podujatia od pani učiteľky Novotnej a žiakov zo Základnej školy v Rakúsoch, ktorí si s odborníkom vyskúšali tvorenie z hliny. V mesiaci október a november sa zapojili do projektu keramických workshopov pod názvom Srdce dokorán (interaktívne workshopy), ktorý pre školu pripravilo občianske združenie Annogallery.
 
Počas 4 tvorivých stretnutí si „malí umelci“ pod umeleckým vedením keramikára Petra Smika vyskúšali modelovanie z voľnej ruky, tvorenie z plátov hliny a maľovanie keramiky farebnými glazúrami. Na záverečnom stretnutí sa už tešili z výsledkov svojho snaženia. Vyhotovili keramický reliéf, veľký keramický obraz srdca, ako symbolu priateľstva a vzájomného porozumenia.

„Projekt, do ktorého sa deti zapojili, im poskytol nielen príležitosť na tvorivú sebarealizáciu, ale tiež možnosť dať o sebe a svojich úspechoch vedieť svojmu okoliu, keďže samotný obraz bude nainštalovaný v priestoroch školy a budú si ho môcť pozrieť aj ostatní žiaci a rodičia,“ uviedol umelec.
Okrem reliéfu si deti vyrobili aj menšie keramické výrobky, keramické svietniky, tiež s motívom srdca.
Projekt bol realizovaný s finančnou podporou Ministerstva kultúry Slovenskej republiky s cieľom rozvoja tvorivosti, zručnosti, vzájomnej tolerancie a integrácie do spoločnosti rómskych detí a mládeže.

pic
Foto: Ing. Katarína Smiková
pic
Foto: Ing. Katarína Smiková
pic
Foto: Ing. Katarína Smiková

Apríl 2024

Po
Ut
Str
Št
Pia
So
Ne
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
-
-
-
-
-
Napíšte nám [email protected]