Autor textu: TASR
15.11.2021

Linku podpory kontaktovali od začiatku školského roka desiatky pedagógov

Linka podpory pre učiteľov ponúka anonymnú a bezplatnú psychologickú pomoc a podporu.

Na snímke riaditeľ OZ IPčko Marek Madro v Bratislave 15. novembra 2021. FOTO TASR - Dano Veselský

Bratislava 15. novembra (TASR) - Od začiatku školského roka špecializovanú Linku podpory pre učiteľov kontaktovali desiatky pedagógov. Na odborných poradcov sa obrátili s pocitmi vyhorenia, preťaženosti, s depresívnymi symptómami a ťažkosťami, ktoré priniesla pandémia ochorenia COVID-19. Informovali o tom v pondelok počas tlačovej konferencie tvorcovia tejto linky, ktorými sú Metodicko-pedagogické centrum (MPC) a občianske združenie IPčko.
      
Linku zriadili v reakcii na dlhodobú a narastajúcu záťaž učiteľov a spoločne pripravujú aj ďalšie aktivity na podporu ich duševného zdravia. Využiť ju môžu všetci pedagógovia, ktorí potrebujú psychologickú pomoc, podporu a sprevádzanie v rozličných pracovných aj osobných situáciách. Na výber sú dva prostriedky pomoci - telefón  (0800 221 323) a e-mail [email protected].
      
"Vnímame náročnosť situácie, v akej sa od začiatku pandémie nachádzajú pedagógovia – nepredvídateľnosť, pôsobenie v potenciálne ohrozujúcom prostredí, nevyhnutnosť náhleho prispôsobenia sa online výučbe pri zachovaní kvality výuky i ľudského prístupu k žiakom, ktorí sa sami ocitli v stresujúcej situácii," uviedol Ivan Pavlov, riaditeľ MPC. Ako dodal, hľadali možné formy podpory a výsledkom je špecializovaná linka podpory, ako aj ďalšie aktivity na podporu duševného zdravia, ktoré chcú ponúkať počas celého školského roka 2021/2022.


      
Linka podpory pre učiteľov ponúka anonymnú a bezplatnú psychologickú pomoc a podporu. Najčastejšie sa učitelia obracali na linku v oblastiach, ako sú duševné ťažkosti, tlak na výkon, pracovná vyťaženosť, ochorenie COVID-19 a jeho následky, syndróm vyhorenia, frustrácia či depresívne symptómy. "Práve zdieľanie myšlienok a pocitov môže viesť k zníženiu stresu, upokojeniu silných emócií a poskytnutiu úľavy. Na Linke podpory pre učiteľov sa stretnete s odborne vyškolenými poradcami, ktorí majú skúsenosti s poskytovaním poradenských a krízových komunikácií," priblížil fungovanie linky Marek Madro, psychológ a riaditeľ občianskeho združenia IPčko. Rozhovor s odborníkom môže podľa neho priniesť potrebné informácie alebo iný uhol pohľadu.
      
V súvislosti s témou duševného zdravia pedagógov sa uskutoční 22. novembra online konferencia. Jej témou bude duševná imunita učiteľov.

Apríl 2024

Po
Ut
Str
Št
Pia
So
Ne
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
-
-
-
-
-
Napíšte nám [email protected]