Autor textu: TASR
22.11.2021

Kropil: Rozporové konanie k novele neakceptuje kľúčové požiadavky VŠ

Zo strany ministerstva boli podľa stanoviska reprezentácií vysokých škôl akceptované len minoritné požiadavky.

Na archívnej snímke prezident Slovenskej rektorskej konferencie Rudolf Kropil. FOTO TASR - Jaroslav Novák

Bratislava 22. novembra (TASR) - Rozporové konanie k novele vysokoškolského zákona ponecháva neakceptované kľúčové požiadavky vysokých škôl na zachovanie samosprávy a autonómie. Tvrdia to reprezentácie vysokých škôl – Slovenská rektorská konferencia (SRK), Rada vysokých škôl (RVŠ) a Študentská rada vysokých škôl (ŠRVŠ). Predstavitelia orgánov reprezentácií vysokých škôl sa vo štvrtok (18. 11.) zúčastnili na rozporovom konaní na ministerstve školstva. TASR o tom v pondelok informovala Mária Čikešová zo SRK.

Za ministerstvo školstva viedol rozporové konanie riaditeľ odboru stratégií a koncepcií vedy, výskumu a vysokých škôl Martin Kanovský, ktorý konštatoval, že má limitovaný mandát. Po ukončení samotného rozporového konania pozval zástupcov SRK na diskusiu štátny tajomník rezortu školstva Ľudovít Paulis. SRK tvrdí, že ten dodatočne sľúbil niektoré, ale nie zásadné ústupky pre zachovanie samosprávneho riadenia vysokých škôl a ich fakúlt. Zo strany ministerstva boli podľa stanoviska reprezentácií vysokých škôl akceptované len minoritné požiadavky. Ide napríklad o pripomienky týkajúce sa kvestora, učiteľských študijných programov či podpory domácich konzorcií. Ustanovenia okolo zloženia a právomocí správnej rady, právomocí akademického senátu i voľby rektora ostávajú v rozpore s reprezentáciami alebo sú stále otvorené.

"Očakávali sme, že ešte počas diskusie o zásadných pripomienkach budeme mať šancu presvedčiť ministerstvo o našich argumentoch. Bohužiaľ, sa tak nestalo priamo počas rozporovania. Určitý posun nastal až na osobitnom stretnutí so štátnym tajomníkom, ktoré sa konalo po ukončení rozporového konania. Preto ešte nemôžeme konkretizovať, aká bude finálna podoba návrhu novely vysokoškolského zákona, ktorá pôjde do legislatívneho odboru Úradu vlády SR a na vládu SR," uviedol prezident SRK Rudolf Kropil. Predseda RVŠ Martin Putala poznamenal, že hoci ministerstvo mediálne prezentovalo ústretovosť k návrhom zo strany vysokých škôl v medzirezortnom pripomienkovom konaní, rozhodne sa tak nestalo. "Práve v kľúčových otázkach sme boli postavení pred hotové riešenia, ktoré naďalej okliešťujú akademickú samosprávu a autonómiu," povedal.

"Čakali sme odbornú a vecnú diskusiu k jednotlivým pripomienkam tak, ako to avizovalo ministerstvo školstva pri obídení kontaktnej skupiny. Aj napriek akceptovaniu niektorých našich pripomienok zostali tie najzávažnejšie neakceptované," dodal predseda ŠRVŠ Filip Šuran s tým, že je z tohto prístupu sklamaný.

Marec 2024

Po
Ut
Str
Št
Pia
So
Ne
-
-
-
-
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
-
-
-
-
-
-
-
Napíšte nám [email protected]