Autor textu: Peter Bercik, Nikola Macejová, teb, niv
26.11.2021

Olympiáda v anglickom jazyku preverila aj znalosti žiakov filmovej školy v Košiciach

Prvú účasť v histórii sprevádzal veľký záujem študentov, ktorí si pochvaľovali organizáciu a náročnosť súťaže.

Žiaci filmovej školy počas písomnej časti Olympiády v anglickom jazyku. Foto: Diana Kakara Dobrescu

KOŠICE - Už 32. ročník celoslovenskej Olympiády v anglickom jazyku odštartoval práve v týchto dňoch. Prvýkrát v histórii sa do nej zapojili aj študenti Súkromnej školy umeleckého priemyslu filmovej Petzvalova 2 v Košiciach. Súťaž organizuje slovenský inštitút mládeže Iuventa pôsobiaci v rámci Ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu Slovenskej republiky. Olympiáda sa člení na osem kategórií, žiaci košickej filmovej školy súťažia v sekcii 2D, ktorá má štyri kolá.    

Prvé z nich je v gescii samotných škôl a na filmovej sa uskutočnilo v pondelok 22.11.    

„Študentov sme prihlásili, pretože majú o anglický jazyk záujem, majú ho radi a sú v tom naozaj veľmi dobrí,“ povedala pedagogička Erika Hatalová, ktorá úvodné kolo zorganizovala podľa daných metodicko-organizačných pokynov.    

pic
Pedagogička Erika Hatalová. Foto: Diana Kakara Dobrescu

,,Rozprávali sme sa aj s pani koordinátorkou súťaže pre stredné školy o tom, čo by z daných kategórií sedelo na našu školu a podľa toho sme postupovali pri príprave,“ dodala s tým, že ju príjemne prekvapil záujem žiakov, keďže olympiády sa zúčastnil takmer každý šiesty z celkového počtu oprávnených študentov.    

Najlepší z filmovej školy následne postúpi do okresného kola.    

„Zatiaľ nevieme, ako dopadli výsledky, spolu s kolegyňou Zuzanou Šimoňákovou ich vyhodnocujeme v týchto dňoch. Oveľa dôležitejší je však samotný záujem. Sme radi, že okrem filmárskych a fotografických súťaží sa žiaci prihlásili aj do tejto olympiády. Už asi pochopili, že akýkoľvek profesionálny rast je podmienený dobrou znalosťou anglického jazyka. Okrem toho sa naša škola zapája do programu Erasmus, čo znamená študijné pobyty v rôznych krajinách Európy, kde to bez znalosti najrozšírenejšieho jazyka na svete jednoducho nejde,“ uzavrela Erika Hatalová.   

Terézia Bandúrová z III. F je rada, že si to vyskúšala bez ohľadu na výsledok. „Chcela som, aby sa mi zväčšila slovná zásoba a mala som o skúsenosť viac. Úlohy boli celkom fajn, až na čítanie, ktoré som skoro vôbec nestíhala kvôli tomu, že tam toho bolo veľa a časovo mi to nevychádzalo.“    

pic
Klára Norma Hudecová patrila k favoritom prvého kola. Foto: Diana Kakara Dobrescu

Jej spolužiačka Nina Vicová pochválila organizáciu olympiády. „Prihlásila som sa preto, aby som sa zorientovala vo svojich vedomostiach. Bolo to pomerne jednoduché, no časová tieseň vo mne spôsobila isté zaváhania pri niektorých úlohách.“     

pic
Nina Vicová. Foto: Diana Kakara Dobrescu

Matej Baník z I. F sa súťaže zúčastnil, pretože vie dobre po anglicky. „Písomná časť nebola až taká náročná, ako som čakal. Skôr som mal problém pochopiť otázky, niekedy som si to musel prečítať aj trikrát. Napriek tomu dúfam, že postúpim.“ Študent maturitného ročníka Samuel Štefanko zhodnotil olympiádu pozitívne.  

„Som rád, že som ju absolvoval, pretože otestovala moje schopnosti a vedomosti. Bolo to prispôsobené úrovni, ktorá sa vyučuje na našej škole,“ povedal.    

Za pomerne náročné označila úvodné kolo žiačka II. F Gabriela Medeová. „Myslím, že som to zvládla, ako som najlepšie vedela. Zo strany učiteľov to bolo úžasne zorganizované.“    

Súkromná škola umeleckého priemyslu filmová je jedinou strednou školou s audiovizuálnym zameraním na Slovensku. Všetkým záujemcom o masmédiá, audiovíziu, multimédiá, či počítačový dizajn ponúka štúdium v štvorročnom odbore Obrazová a zvuková tvorba - kamera, zvuk strih, alebo Virtuálna grafika. Okrem toho ponúka odbor Masmediálna tvorba pre budúcich redaktorov, hovorcov, či moderátorov. Pre študentov s maturitou ponúka trojročné vyššie odborné štúdium v odboroch Filmová a mediálna tvorba, Fotografia, Grafika vizuálnych komunikácií a Animovaná tvorba s titulom diplomovaný špecialista (Dis.). Filmová škola bola zaradená do siete škôl a školských zariadení SR rozhodnutím MŠ SR č. 8796/2003-09 zo dňa 21.1.2004. 

pic
Kristína Olenčinová. Foto: Diana Kakara Dobrescu
pic
V popredí Patrik Lukács.. Foto: Diana Kakara Dobrescu
pic
Pedagogička Zuzana Šimoňáková. Foto: Diana Kakara Dobrescu
pic
Písomnú časť absolvovalo 20 študentov. Foto: Diana Kakara Dobrescu
pic
Zľava Matej Baník, Samuel Ščerbák, Sebastián Banyász. Foto: Diana Kakara Dobrescu
pic
Adam Krupec. Foto: Diana Kakara Dobrescu
pic
Olympiáda má prísne pravidlá, opisovanie neprichádza do úvahy. Foto: Diana Kakara Dobrescu

Apríl 2024

Po
Ut
Str
Št
Pia
So
Ne
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
-
-
-
-
-
Napíšte nám [email protected]