Autor textu: Zuzana Peternai
29.11.2021

Deň študentov na Gymnáziu Petra Pázmáňa: Budovať a brániť socialistickú vlasť - buď pripravený!

17. november je dvojitý sviatok. 

Foto: Rekvizity v triede

Nové Zámky 29.11.2021 (Skolske.sk)

V novembri 1941 Medzinárodná študentská únia vyhlásila tento deň za Medzinárodný deň študentstva ako spomienku na udalosti z roku 1938, keď boli českí študenti potrestaní zatvorením vysokých škôl v Prahe po pohrebe českého študenta medicíny Jána Opletala. Podľa nariadenia vlády z roku 1993 sa tento deň oslavuje aj ako deň boja za slobodu a demokraciu na Slovensku. Aby sme nezabudli na spomínané udalosti, na Gymnáziu Petra Pázmáňa s vjm v Nových Zámkoch sa každoročne koná deň študentov, na ktorom kľúčovú úlohu zohrávajú práve žiaci školy.

pic
Foto: Okienkový výdaj zákuskov

Prváci tradične pripravili koláče a zákusky, ktoré však tento rok kvôli pandemickým opatreniam nemohli servírovať s čajom pri stoloch, len ich odovzdali pri dverách na spôsob okienkového výdaja. Študenti, ktorí sa zúčastnili Erasmus+ mobility v Bulharsku, pripravili prezentáciu fotiek a videí, pričom nezabudli vyzdvihnúť výhodu programu, predovšetkým možnosti pre študentov cestovať a študovať v zahraničí.

pic
Foto: Prezentácia o Bulharsku

Obdobie spred roku 1989 je dávnou minulosťou pre súčasnú generáciu, tak sa učitelia pokúsili priblížiť nuansy socializmu premietaním ikonických maďarských filmov Csinibaba alebo 6:3. Deň sme zavŕšili triednickými hodinami, ktorých realizáciu predchádzali zdĺhavé prípravy. Učitelia po konzultácii s vedením školy zaobstarali dobové pomôcky potrebné na hodinu: sochu Lenina, vlajku Socialistického zväzu, obraz Gustáva Husáka, vydanie denníka Új Szó z roku 1957, dlhšiu palicu a neodmysliteľný biely plášť učiteľov.

pic
Foto: Politická výchova

Triedny učiteľ po vyvesení pravidiel, práv a povinností na tabuľu začal hodinu s hláškou „Česť práci”, pričom žiaci sa naučili klasicky známu repliku „Česť práci súdružka učiteľka!” Počas vyučovania žiaci postupne odovzdali svoje tašky, telefóny, desiaty, pričom sa priučili politickej výchove a prvkom marxizmu-leninizmu. Atmosféra bola miestami dusná, diktátorský prístup učiteľky v kombinácii s imitovanými fyzickými trestami a ústnym vyjadrovaním boli nezvyčajnými prvkami pre žiakov. V závere hodiny študenti zhodnotili výkon učiteľa. Každý, kto dal hodnotenie pod 150%, odišiel z triedy s trestom.

pic
Foto: Žiaci so súdružkou učiteľkou

Pred následnou reflexiou samozrejme každý dostal naspäť svoje cennosti. Spoločne diskutovali o tom, čo zažili na hodine, aké mali pocity. Aj za pomoci bývalého kolegu, Ladislava Bopkóa, rozobrali súvislosti medzi príčinami a udalosťami, autenticky im porozprával o časoch pred nežnou revolúciou. Žiaci jednohlasne vyjadrili svoju spokojnosť so zanechaním éry, ktorá aj keď mala svoje výhody, bola premnožená množstvom nevýhod a negatívnych javov a preto sú radi, že sa oni už narodili a vyrastajú v oveľa demokratickejšom štáte.

Apríl 2024

Po
Ut
Str
Št
Pia
So
Ne
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
-
-
-
-
-
Napíšte nám [email protected]