Autor textu: Andrea Jancová
05.12.2021

Telesná, ktorá baví deti

Cieľom je, aby sa zapájali všetci žiaci do hry.

Foto: YouTube, Tréneri v škole

Bratislava 5. decembra (Skolske.sk)

Projekt s názvom „tréneri v škole“ je novinkou na celom Slovensku a v Česku. Pilotná fáza projektu bola spustená v januári 2021. Tento nápad vznikol v hlavách športovcov a učiteľov, ktorí chcú, aby sa deti s radosťou začali viac hýbať bez pocitu, že ich do toho niekto núti. Celá ideológia projektu je, aby sa do hodín telesnej zapájalo čoraz viac detí a nie menej, ako je tomu práve v posledných rokoch. Tvorcovia programu chcú žiakov prvého stupňa zapájať do hier, rozvíjať v nich jemnú motoriku, základy pohybu rôznych športov, aby sa vedeli neskôr rozhodnúť, aký šport ich najviac baví a chceli by sa mu venovať aj mimo telesnej výchovy.

Program je zameraný v oblasti športovej prípravy na základy lokomócie, ako je atletika a gymnastika, loptové zručnosti, či už kolektívne alebo individuálne a rytmické i úpolové základy. Školy dostanú v rámci programu aj športové pomôcky, ktoré tam po pôsobení projektu aj naďalej zostanú.Malé deti sa dnes už nehrajú vonku na ihriskách, nelezú po stromoch či preliezkach. Ich najlepším kamarátom je telefón, pri ktorom vedia presedieť aj celé poobedie.

V škole žiaci takisto na predmetoch sedia a telesná výchova je miesto, kde môžu vybiť svoju energiu a dávať pozor na ďalších predmetoch. Sekundárnym cieľom projektu je pomoc pedagogičkám na prvom stupni s organizáciou telesnej výchovy a zatraktívnenie predmetu. Klasická telesná výchova mnohé deti nebaví a preto ich vidíme sedieť na lavičkách vedľa pani učiteliek.

​​​​​​​Nedostatočným vybúrením energie nepomáhame ani mladým, ktorí trpia poruchami pozornosti, ako je ADHD, ktoré sa v našich triedach vyskytuje už pravidelne. Obezita u detí z roka na rok rastie, za poslednú dekádu sa jej výskyt zdvojnásobil a vyskytuje sa už u 10 ročných detí. Cieľom programu je tiež pozitívne vplývanie na súčasný stav zdravia u detí.Hlavný koordinátor pre Trenčiansky kraj je Tomáš Valach, ktorý má na starosti trénerov a školy v kraji. Celkovo sa v Trenčianskom kraji zapojilo do projektu „Tréneri v škole“ až desať škôl. V Dubnici nad Váhom sú dve základné školy, kde sa tento projekt uchytil. Jednou z nich je Základná škola s materskou školou Pavla Demitru a druhou sa stala Základná škola s materskou školou Centrum I 32. Doterajšie pocity projektu z praxe nám porozprávala Mária, ktorá deti trénuje: 

„Projekt ma ako športovkyňu a trénerku veľmi nadchol, pretože môžem viesť deti ku športu hravým spôsobom. Pri hrách zapoja myseľ, efektivitu, spoluprácu a optimálnu výzvu. Nezáleží, či dieťa odmalička športuje alebo nie, hranice si môže každý posúvať sám a výhrou pre mňa je, keď sa do hry zapoja deti, ktoré na začiatku hodiny nechceli cvičiť. Deti sú po hodine šťastné a nevedia sa dočkať ďalšej telesnej. Do hodín zapájame aj pani učiteľky, ktorým sa program veľmi páči.“ „Projekt ma ako športovkyňu a trénerku veľmi nadchol, pretože môžem viesť deti ku športu hravým spôsobom. Pri hrách zapoja myseľ, efektivitu, spoluprácu a optimálnu výzvu. Nezáleží, či dieťa odmalička športuje alebo nie, hranice si môže každý posúvať sám a výhrou pre mňa je, keď sa do hry zapoja deti, ktoré na začiatku hodiny nechceli cvičiť. Deti sú po hodine šťastné a nevedia sa dočkať ďalšej telesnej. Do hodín zapájame aj pani učiteľky, ktorým sa program veľmi páči.“

Mária Valachová

Pilotný projekt je realizovaný Úradom vlády Slovenskej republiky. Program je podporený finančnými prostriedkami zo štátneho rozpočtu. Do projektu sa každý rok môže zapojiť viac škôl a tak zatraktívniť deťom hodiny telesnej.

Apríl 2024

Po
Ut
Str
Št
Pia
So
Ne
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
-
-
-
-
-
Napíšte nám [email protected]