Autor textu: TASR
06.12.2021

Vladimír Renčín, autor známych kreslených vtipov, sa narodil pred 80 rokmi

Renčínove kreslené vtipy napokon vyšli v zhruba tridsiatich knihách. Na mnohých ďalších publikáciách sa podieľal ako ilustrátor.

Ilustračná snímka. FOTO TASR/AP

Pečky/Bratislava 6. decembra (TASR) - Prvú kresbu Vladimírovi Renčínovi uverejnili, keď mal 18 rokov. Kreslenému humoru sa profesionálne venoval od roku 1965. Dlhodobo spolupracoval s časopismi Mladý svět, Dikobraz či s denníkmi Lidové noviny, MF Dnes a Právo. Vytvoril populárne postavičky ako Dlabáček, Rambousek či pani Marie, prostredníctvom ktorých vtipne komentoval spoločenské dianie a ľudské slabosti.
      
Od narodenia Vladimíra Renčína, českého autora originálnych kreslených vtipov, karikatúr a ilustrácií, uplynie v pondelok 6. decembra 80 rokov.  
      
Vladimír Renčín sa narodil 6. decembra 1941 v českom mestečku Pečky, ale väčšinu života prežil v Hradci Králové. Po maturite na strednej ekonomickej škole pracoval najprv ako účtovník, ale neskôr bol redaktorom a fotografom viacerých regionálnych periodík. Prvý kreslený vtip mu uverejnili v roku 1959 v Zemědělských novinách.
      
Po návrate zo základnej vojenskej služby sa postupne presadil ako karikaturista a autor kreslených vtipov. Jeho kresby okorenené inteligentným a sarkastickým humorom si rýchlo našli priaznivcov a od roku 1965 sa kresleniu venoval profesionálne.
      
Dlhodobo spolupracoval s českými a slovenskými časopismi a denníkmi ako 100+1 zahraniční zajímavost, Dikobraz, Kulturní měsíčník, Lidové noviny, Melodie, Mladá fronta Dnes, Mladý svět, Práce, Reader's Digest, Roháč či Rudé právo (Po roku 1989 Právo). Jeho práce však uverejňovali aj zahraničné periodiká ako Die Zeit, GEO, New Scientist či Time.
      
V roku 1974 Renčína vyšetrovala Štátna bezpečnosť (ŠtB). Dostal sa na "čiernu listinu" a niekoľko rokov sa jeho vtipy a karikatúry nesmeli uverejňovať.  
      
Renčínove kreslené vtipy napokon vyšli v zhruba tridsiatich knihách. Na mnohých ďalších publikáciách sa podieľal ako ilustrátor. Pre deti nakreslil obľúbený večerníček Zvířátka pana Krbce.  
      
Na svojom konte má viac ako stovku samostatných výstav. Jedna z najúspešnejších bola z roku 1982, navštívilo ju viac ako 140.000 milovníkov kresleného humoru. Legendárny český spisovateľ Bohumil Hrabal v úvodnom slove pri otvorení výstavy uviedol: "Svoje myšlienky Renčín vyjadruje s určitou eleganciou a taktom. Krčmovú historku dokáže položiť vedľa akademickej debaty. Stáva sa hovorcom všetkých ľudí, ktorým nie je osud sveta ľahostajný. Preto si môže dovoliť hovoriť kresbou a textom komentovať všetko to boľavé, nad čím tŕpne slušný a po dobre túžiaci svet."    
      
Za svoje dielo dostal Vladimír Renčín mnohé ocenenia. V roku 2011 si z rúk českého prezidenta Václava Klaus prevzal medailu Za zásluhy.
      
Vladimír Renčín, autor kreslených vtipov, ktoré rozosmievali niekoľko generácií čitateľov, zomrel 4.októbra 2017 vo veku 75 rokov.

Apríl 2024

Po
Ut
Str
Št
Pia
So
Ne
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
-
-
-
-
-
Napíšte nám [email protected]