Autor textu: Natália Pelešová
08.12.2021

Zahraničná odborná prax  žiakov v rámci programu Erasmus + - ďalší úspešný projekt Obchodnej akadémie na Račianskej ulici v Bratislava

Žiaci si odnášajú nové zážitky, pracovné skúsenosti a projektový tím nové skúsenosti s prípravou a realizáciou projektu v sťažených podmienkach.

Foto: Obchodná akadémia, Račianska

Ako zabezpečiť, aby vzdelávanie na škole bolo kvalitné a zároveň aj pútavé a motivujúce pre žiakov, to je otázka, ktorú si kladie azda každá škola, ktorá chce mať dobré meno a poskytovať kvalitné vzdelávanie. Jednou z možností, ako motivovať žiakov je aj možnosť zúčastniť sa povinnej odbornej praxe v zahraničí v rámci programu Erasmus +. 

Naša obchodná akadémia už od roku 2002 pripravuje a realizuje rôzne projekty určené žiakom tak, aby získali už počas štúdia skúsenosti z medzinárodného prostredia.  

Našim ostatným a nie posledným projektom bol dvojročný projekt zahraničnej odbornej praxe, počas ktorého malo 40 žiakov štvrtého ročníka v roku 2019 a 2021 možnosť vycestovať na 14 dní do Ostravy a Havířova v Českej republike, Krakova v Poľsku, Londýna v Spojenom kráľovstve a Dublinu v Írsku.
Dve žiačky mali príležitosť absolvovať prax už ako naše čerstvé absolventky na dobu 4,5 mesiaca, čo znamenalo väčšiu možnosť detailne sa zoznámiť s prácou v konkrétnej účtovníckej firme, lepšie spoznať pracovnú kultúru, používaný účtovný softvér.

Žiaci pracovali v rôznych firmách, zameraných na účtovníctvo, ekonomickú oblasť, poskytovanie služieb v sociálnej oblasti, či e-shope. Ich „zamestnávatelia“ im prideľovali reálne úlohy z ich každodennej činnosti, čím mohli žiaci získať nové pracovné skúsenosti, kompetencie a tzv. mäkké zručnosti. Veľkým prínosom bola pre žiakov možnosť porovnať skúsenosti z praxe v predchádzajúcom roku na Slovensku s prácou vo firme v zahraničí. Vedieť pracovať v tíme a zároveň sa rozhodovať samostatne, byť zodpovedný, riešiť problémové situácie, komunikovať v cudzom jazyku v ústnej či písomnej forme, pracovať v reálnych účtovných softvéroch – to všetko sú cenné skúsenosti, ktoré budú užitočné pre žiakov v ich ďalšom profesionálnom ale aj osobnom živote.

pic
Foto: Obchodná akadémia, Račianska

Pre žiakov v Čechách a Poľsku bolo spoločné ubytovanie zároveň príležitosťou lepšie sa spoznať nielen medzi sebou, ale aj s učiteľom – sprevádzajúcou osobou, v mimoškolskom neformálnom prostredí a nadviazať či upevniť tým vzájomné vzťahy. 

Na druhej strane, žiaci v Londýne a Dubline, ubytovaní v rodinách vo dvojiciach, mali možnosť získať nové skúsenosti z oblasti stravovania, zvyklostí, tradícií iných kultúr. Londýn i Dublin ako multikultúrne mestá s množstvom ľudí inej rasy či národnosti prispeli k väčšej tolerancii či odbúraniu predsudkov voči druhým. 

pic
Foto: Obchodná akadémia, Račianska

Zúčastniť sa praxe v zahraničí bolo pre všetkých rozhodne výzvou, nielen pre žiakov ale aj učiteľov v úlohe sprevádzajúcich osôb. A výzvou to bolo rozhodne aj pre manažment školy a projektový tím, ktorý musel vynaložiť nesmierne úsilie na to, aby bolo možné reálne vycestovanie aj uskutočniť v čase nepriaznivej pandemickej situácie a zároveň vytvoriť také podmienky počas praxe, aby sme minimalizovali riziko nákazy a dodržali všetky opatrenia.

Napriek tomu, že sme museli v roku 2020 požiadať o predĺženie projektu o 12 mesiacov z dôvodu pandémie, nikto zo zúčastnených nepochybuje, že úsilie vynaložené na realizáciu projektu stálo za to a podarilo sa ho úspešne ukončiť a odborné praxe zrealizovať. Žiaci si odnášajú nové zážitky, pracovné skúsenosti a projektový tím nové skúsenosti s prípravou a realizáciou projektu v sťažených podmienkach.


Natália Pelešová, učiteľka, členka projektového tímu

Apríl 2024

Po
Ut
Str
Št
Pia
So
Ne
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
-
-
-
-
-
Napíšte nám [email protected]