Autor textu: TASR
09.12.2021

Trnavský kraj chce motivovať deviatakov na štúdium nedostatočne obsadených odborov

Medzi nedostatočne obsadené patria odbory mäsiar, krajčír dámskych odevov, chemik operátor, záhradnícka výroba a služby, obrábač kovov, murár a agropodnikateľ-farmár.

Ilustračná snímka,  FOTO TASR - Adriána Hudecová

Trnava 9. decembra (TASR) – Informáciou o aktualizácii Regionálnej stratégie v stredných školách v pôsobnosti Trnavského samosprávneho kraja (TTSK) a doplnením zoznamu nedostatočne obsadených učebných odborov sa na stredajšej (8. 12.) schôdzi zaoberali poslanci TTSK. Záujmom kraja, ako uviedol predseda TTSK Jozef Viskupič, je cielene motivovať deviatakov k výberu niektorého z týchto odborov.
      
Medzi nedostatočne obsadené patria odbory mäsiar, krajčír dámskych odevov, chemik operátor, záhradnícka výroba a služby, obrábač kovov, murár a agropodnikateľ-farmár. „Do zoznamu sme iniciatívne zaradili aj odbor zdravotnícky asistent, hoci sa nám hlási dosť záujemcov. Reflektujeme totiž na dlhodobý dopyt po zdravotníkoch, ktorý pandémiou len vzrástol. Budúce študentky a študenti sa môžu tešiť na štipendium 50 eur mesačne počas prvých dvoch rokov, ako aj na ďalšie výhody známe z nášho systému duálneho vzdelávania. Ide najmä o bezplatné cestovanie prímestskými autobusmi a bezplatné ubytovanie v našich internátoch po celú dĺžku štúdia,“ avizoval Viskupič.
      
Napríklad odbor mäsiar otvára Stredná odborná škola (SOŠ) v remeslách a službách v Senici, na uplynulý školský rok mala naplánovaných troch žiakov pri potrebe trhu 30. Neštudoval ani jeden, v tomto školskom roku odbor takisto neštuduje nikto. Chemik operátor na SOŠ chemickej v Hlohovci mal byť vlani obsadený ôsmimi žiakmi, potreba trhu bola 37. Neštudoval ani jeden, v tomto roku sú ôsmi. Odbor zdravotnícky asistent sa študuje na troch zdravotníckych školách v Trnave, Skalici a Dunajskej Strede, spolu ho navštevuje 150 študentov.

Marec 2024

Po
Ut
Str
Št
Pia
So
Ne
-
-
-
-
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
-
-
-
-
-
-
-
Napíšte nám [email protected]