Autor textu: TASR
23.12.2021

Kuchári bez hraníc a študenti pripravili vianočnú večeru pre seniorov

Pri varení v rámci duálneho vzdelávania pomáhali tiež študenti hotelových škôl z Košíc, Michaloviec a Pribeníka. 

Na snímke varenie vianočného menu pre seniorov v jedáleni na Vojvodskej ulici v Košiciach 23. decembra 2021. TASR – František Iván

Košice 23. decembra (TASR) – Približne 600 porcií sviatočného menu pripravili vo štvrtok v rámci štvrtého ročníka vianočného varenia v jedálni pre seniorov na Vojvodskej ulici v Košiciach. Šéfkuchárom zo združenia Aregala Slovensko - kuchári bez hraníc pri tejto charitatívnej akcii pomáhali aj študenti. Pre TASR to povedal prezident združenia Marek Mrúz.

„Pripravovali sme vianočné menu pre starobných dôchodcov, hlavne pre osamelo žijúcich starčekov, ktorí nemajú také možnosti, aby si sami doma pripravili toto jedlo,“ uviedol s tým, že každoročne bez nároku na odmenu pripravujú kapustnicu, rybie filé, zemiakový šalát a dezert. Zabezpečujú aj rozvoz. Na základe inštrukcií z magistrátu mesta Košice toto sviatočné menu distribuujú osamelo žijúcim, imobilným aj ťažko chorým seniorom.



Podľa Mrúza chcú touto aktivitou poukázať aj na dôsledky pandémie. „V jedálni Vojvodská tvoríme so stravníkmi jednu veľkú rodinu, a preto citlivo vnímame ich osamelosť, keď často jediným spoločenským sociálnym kontaktom je cesta po obed a späť,“ vysvetlil s tým, že vo vstupných priestoroch pre nich preto vytvorili miesto na stretávanie sa, ktoré však v súčasnej situácii nemôžu využívať.

pic
Na snímke varenie vianočného menu pre seniorov v jedáleni na Vojvodskej ulici v Košiciach 23. decembra 2021.FOTO TASR – František Iván

Pri varení v rámci duálneho vzdelávania pomáhali tiež študenti hotelových škôl z Košíc, Michaloviec a Pribeníka. Pozornosť upriamil aj na výchovu mladých kuchárov. Pripomenul, že gastrosektor prechádza ťažkým obdobím a kríza mnohých od tejto oblasti odrádza. Podľa neho je dôležité, aby spoločnosť nezabúdala ani na také profesie, ktorých je čoraz väčší nedostatok.

Organizácia Aregala - kuchári bez hraníc združuje kuchárov a šéfkuchárov z celého sveta, ktorí okrem vzdelávacích aktivít pomáhajú v krízových situáciách bez nároku na odmenu.

Apríl 2024

Po
Ut
Str
Št
Pia
So
Ne
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
-
-
-
-
-
Napíšte nám [email protected]