Autor textu: Andrea Petrencová
30.12.2021

Slovíčka si vďaka WocaBee aj naozaj zapamätáme

Sedem študentov z 3.B na Gymnáziu Janka Kráľa v Zlatých Moravciach – Tomáš, Dávid, Dominik, Mário, Ivan, Zuzana a Kristína – zvíťazili v decembri v online súťaži Jazykový WocaBee šampionát.

Foto: WocaBee

Bratislava 30.12.2021 (Skolske.sk/OTS)

Svoje prvenstvo získali v konkurencii celkovo 60 tisíc žiakov a študentov základných a stredných škôl na Slovensku a v Českej republike. Jeden z nich, študent Tomáš Zölder, dokonca zvíťazil aj v súťaži jednotlivcov, a to už druhý rok po sebe. Ako sa im to podarilo a ako sa vlastne súťaží v cudzích jazykoch v online aplikácii?

Medzinárodná súťaž Jazykový WocaBee šampionát sa na našich základných a stredných školách uskutočnila v termíne 20.10. – 15.12.2021. Tohtoročný tretí ročník súťaže prebiehal pod záštitou Ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu SR. Žiaci a študenti cudzích jazykov súťažili výhradne online, v aplikácii na učenie cudzích slovíčok WocaBee.

Rekordná účasť

Do súťaže sa v tomto školskom roku zapojilo rekordných takmer 60 tisíc žiakov z 3671 tried z celého Slovenska a Českej republiky. V oboch krajinách sa súťaží najskôr v okresných a krajských kolách, krajskí víťazi sa následne stretnú v celoštátnom kole. Víťazi zo Slovenska a Českej republiky si nakoniec merajú sily v učení cudzích jazykov v záverečnom česko-slovenskom finále. V tomto roku sa tak absolútnymi víťazmi súťaže stala malá skupina motivovaných študentov zo Zlatých Moraviec.

Ako sa meria motivácia?

Jazykový WocaBee šampionát je iný ako bežné školské súťaže. Súťažia v ňom spolu žiaci a študenti akéhokoľvek cudzieho jazyka na všetkých úrovniach. Kritériom hodnotenia v jednotlivých kolách totiž nie sú konkrétne vedomosti, ale motivácia učiť sa novú slovnú zásobu. A o tej vypovedajú body získané za precvičovanie slovíčok v aplikácii, tzv. WocaPoints. Víťazia triedy, ktoré získajú najvyšší priemerný počet WocaPoints na jedného žiaka. V šampionáte tak trieda súťaží ako tím a v jazykoch sa zlepšujú všetci žiaci.

Učili sa aj 7 hodín denne

Študenti 3.B z Gymnázia Janka Kráľa v Zlatých Moravciach dosiahli v záverečnom kole súťaže neuveriteľný výsledok – denný priemer až 24 000 WocaPoints na jedného študenta. Aby ste si to dokázali predstaviť, 1 správna odpoveď v aplikácii znamená zisk približne 2 WocaPoints. Aplikácia zároveň za správne odpovede pripočítava bonusové body, takže pre najlepší výsledok nestačilo iba precvičovať, ale zároveň aj odpovedať správne. Študenti venovali učeniu jazykov každú voľnú chvíľu a v závere slovíčka precvičovali aj 7 hodín denne.

Tímová spolupráca je základ

Pani učiteľka Ivana Šovčíková, ktorá vo víťaznej triede vyučuje anglický jazyk, úspech pripisuje tímovej spolupráci a dobrej stratégii: „Veľmi sa teším, že moji študenti zvíťazili v celoslovenskom aj v česko-slovenskom finále. Po celý čas sme sa v súťaži snažili navzájom podporiť, vždy sme si stanovili nejaký čiastkový cieľ, za ktorým sme išli, a myslím si, že v tejto súťaži išlo najmä o tímovosť. Sila kolektívu sa prejavila najmä vtedy, keď bolo treba niekoho viac podporiť a nakopnúť motiváciu.“

Učeniu slovíčok obetoval všetok čas

Okrem hlavnej súťaže tried v rámci šampionátu prebiehala aj súťaž jednotlivcov. Jej víťazom sa už po druhý krát stal Tomáš Zölder. Ako sám priznáva, v tomto roku úroveň súťaže išla vyššie a v úvode ju aj trochu podcenil: „Súťaže Jazykový WocaBee šampionát sme sa v tomto roku zúčastnili už po tretí krát. Minulý rok sme už boli naozaj motivovaní, učenie slovíčok s WocaBee nás chytilo a nakoniec sme získali tretie miesto. V súťaži jednotlivcov som však zvíťazil v okresnom, krajskom aj celoslovenskom kole. Tento rok som to teda v úvode trochu podcenil, myslel som si, že mi bude stačiť nasadenie z minulého roka. V okresnom kole som tak skončil 12-ty a v krajskom kole dokonca až na 13-tom mieste. A tak som sa v celoslovenskom kole poriadne nakopol. Na papier som si napísal svoj denný plán a každú voľnú chvíľu, ktorú som mal, som si vyhradil na WocaBee. Musel som to skombinovať aj so školou a s futbalovými tréningami, ale obetoval som učeniu slovíčok všetok čas. A nakoniec sa to podarilo.“

Učenie s WocaBee je lepšie ako zo zošita

Študenti zároveň prezradili, čím ich učenie slovíčok v aplikácii WocaBee ako aj samotná súťaž Jazykový WocaBee šampionát motivujú.
Ivan: „Pani učiteľka nám do WocaBee postupne zadáva balíčky nových slovíčok podľa jednotlivých lekcií. Môžem povedať, že vďaka aplikácii a tejto súťaži sme si ich naozaj zapamätali. Aplikácia ponúka najskôr predtrénovanie balíčka slovíčok, ktoré si potom  precvičujete rôznymi metódami (pozn. - napr. Doplň písmená, Prelož, Nájdi správny pár, Vypočuj a napíš a pod.) Každému vyhovuje na učenie niečo iné, a myslím si, že vďaka tomu, je aplikácia na učenie taká efektívna. Pretože každý si nájde svoju obľúbenú metódu učenia.
Mário: „Áno, je to taká lepšia, modernejšia forma učenia jazyka, a vďaka WocaBee sa slovíčka lepšie vryjú do pamäte.“
Dávid: „Vďaka WocaBee sme učeniu slovíčok venovali aj niekoľko hodín denne, učili sme sa najmä vo svojom voľnom čase.“
Ivan: „Výhodou súťaže je aj to, že si svoje sily môžeme rozložiť podľa toho, ako potrebujeme, a vieme to skombinovať aj s inými povinnosťami. Je výborné, že súťažíme online, môžeme tak precvičovať slovíčka aj mimo domu a venovať sa učeniu kedykoľvek.“  
Kristína: „V súťažení nás podporovali aj rodičia, snažili sa nám dať čas a priestor, aký sme potrebovali, aby sme sa mohli zapájať.“
Mário: „Keď sme sa potrebovali navzájom nakopnúť, veľmi nám pomáhal Tomáš. V slabších chvíľkach nás podporil a precvičovali sme aj do večera.“
 
Študenti 3.B z Gymnázia Janka Kráľa v Zlatých Moravciach momentálne oddychujú na prázdninách, len čo to však opatrenia umožnia, svoje víťazstvo plánujú osláviť na spoločnej večeri.
 
Celkové výsledky súťaže sú dostupné tu:
https://www.wocabee.app/sutaz/

Jazykový WocaBee šampionát v Slovenskej republike podporili:

Hlavní partneri: HAPPY, LangBee, Mixit
Partneri: alza.cz, Anton Toma, Dedoles, Inspio, Martinus, Vydavateľstvo FLP
Mediálni partneri: rodinka.sk, skolske.sk, vskolstve.sk, TouchIT
Mediálny partner projektu WocaBee: Pravda

Apríl 2024

Po
Ut
Str
Št
Pia
So
Ne
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
-
-
-
-
-
Napíšte nám [email protected]