Autor textu: TASR
21.01.2022

Na slovenskej škole v Maďarsku potrebujú pomoc s hosťujúcimi učiteľmi

Problematické je nájsť dobrých učiteľov matematiky, fyziky, informatiky, ale vzhľadom na dobrú atmosféru školy sa podľa jej vyjadrenia podarilo získať pedagógov z veľkých inštitúcií.

Na snímke Edita Pečeňová, riaditeľka Slovenskej školy v juhomaďarskej Békešskej Čabe, 20. januára 2022.FOTO TASR - Ladislav Vallach

Békešská Čaba 21. januára (TASR) - Slovenská škola, gymnázium, materská škola a kolégium (pozn TASR: žiacky domov) v juhomaďarskej Békešskej Čabe upevňuje národnostné povedomie svojich žiakov. Povedala to v rozhovore pre TASR riaditeľka školy Edita Pečeňová, podľa ktorej bolo by potrebné vylepšiť systém vysielania hosťujúcich učiteľov z materskej krajiny.

"Vyučujeme slovenskú literatúru, slovenskú vzdelanosť, to sú dejiny a kultúra Slovákov v Maďarsku, to je veľmi dôležitý predmet. Považujem ho za výchovný predmet, pretože sa tam vynára otázka, kto som, odkiaľ mám slovenské priezvisko, prečo sa toto priezvisko vytratilo z našej rodiny, čo sa o tom v rodine hovorí, a takto sa poskladá individuálne história každého žiaka. Kto som, kam patrím, prečo som viac, keď ovládam jazyk a kultúru susedného štátu, na tieto otázky hľadáme odpovede," dodala riaditeľka školy.
​​​​​​​


Škola, ktorá má aktuálne 385 žiakov a 60 zamestnancov, z ktorých 38 sú učitelia, bola podľa jej slov založená po druhej svetovej vojne po presídlení obyvateľstva. Je jednou z najväčších slovenských škôl, pričom ale ide o dvojjazyčnú inštitúciu. Najmladšou súčasťou zariadenia je materská škola založená pred dvoma desaťročiami v súčasnosti so stovkou detí.

"V rodinách sa vytratil slovenský jazyk a mladí rodičia, ktorí si sem zapíšu deti, dostávajú spolu so svojimi deťmi od nás základy slovenského jazyka, pritom tiež takto budujeme bázu slovenskej základnej školy," zdôvodnila riaditeľka význam materskej školy.

V základnej škole sú triedy s 26 deťmi, viac ich ani v zmysle platných predpisov nemôžu prijať. Gymnázium navštevujú okrem miestnych detí aj bývalí žiaci dvojjazyčných škôl v Slovenskom Komlóši a v Sarvaši, pričom v triedach gymnázia je po 15 žiakov.

pic
Na snímke slávnostné otvorenie obnovenej slovenskej reštaurácie domu Slovákov v Békešskej Čabe na juhu Maďarska vo štvrtok 20. januára 2022.FOTO TASR - Ladislav Vallach

Na slovenskej škole učia domáci učitelia, z ktorých vyše 70 percent ovláda slovenský jazyk. "Okrem dominantnej slovenčiny, ktorá je jazykom sprostredkovania vedomostí určitých druhov predmetov, sa deti učia maďarčinu aj angličtinu, a dôraz kladú vo vzdelávaní aj na zručnosti z výpočtovej techniky," spresnila.

Gymnázium je vybudované na podobnej báze. V celoštátnom rebríčku takzvanej "pridanej pedagogickej hodnoty" je slovenské gymnázium v Békešskej Čabe na vynikajúcom 34. mieste, o čom svedčí skutočnosť, že tamojší absolventi sa hlásia na popredné univerzity a 80-90 percent z nich je prijatých. Mnohí z nich sa hlásia aj na slovenské univerzity a vysoké školy, získavajú štipendium slovenskej vlády, avšak do tohto procesu zasiahla koronavírusová pandémia. "Už tri roky žijú rodiny i žiaci v obavách, mali veľmi zlé skúsenosti z prvého obdobia pandémie," konštatovala.

Pedagógov má táto škola dostatok. Problematické je nájsť dobrých učiteľov matematiky, fyziky, informatiky, ale vzhľadom na dobrú atmosféru školy sa podľa jej vyjadrenia podarilo získať pedagógov z veľkých inštitúcií.

"Potrebovali by sme veľmi pracovné sily zo Slovenska a, bohužiaľ, už tretí rok márne čakáme na odborného učiteľa zemepisu. Predošlé dva roky som vždy v januári podala žiadosť v zmysle predpisov ministerstiev školstva oboch krajín, teraz som už ani žiadosť nepodala, lebo zvyčajne ani v auguste som ešte nedostala odpoveď zo slovenského ministerstva. To čakanie mi bránilo v tom, aby som prijala domáceho pedagóga," vykreslila situáciu riaditeľka.

pic
Na snímke slávnostné otvorenie obnovenej slovenskej reštaurácie domu Slovákov v Békešskej Čabe na juhu Maďarska vo štvrtok 20. januára 2022. FOTO TASR - Ladislav Vallach

Podľa jej slov by bolo potrebné rokovať so slovenskou stranou, pretože potrebujú slovensky hovoriaceho učiteľa zemepisu, ale aj telocvikára.

Od zmeny režimu pracujú na tejto škole dvaja hosťujúci učitelia, jeden je z Prešova a druhý z Košíc. "Veľmi sme s nimi spokojní, aj oni sa dobre cítia, majú dobré výsledky. Dobre by bolo, keby sme sa vedeli pohnúť ďalej v otázke hosťujúcich učiteľov," zdôraznila Pečeňová, ktorá by privítala úpravu a zjednodušenie systému vysielania hosťujúcich učiteľov z materskej krajiny a aby školy, na ktorých by títo pedagógovia pôsobili, boli partnerom príslušných rezortov na maďarskej i slovenskej strane, a nie iba pasívnym prijímateľom rozhodnutí.

"Mohla by sa tým zaoberať príslušná zmiešaná slovensko-maďarská komisia, a to tak, aby si jej členovia vypočuli aj názory zamestnávateľov hosťujúcich učiteľov," uzavrela riaditeľka, ktorá je súčasne aj šéfredaktorkou periodika Slovenčinár - platformy výmeny názorov slovenských pedagógov v Maďarsku, na Slovensku, v Srbsku, Rumunsku a v Chorvátsku.

Békešská Čaba má v súčasnosti vyše 55.000 obyvateľov. Príchod prvých Slovákov bol úradne zaznamenaný v roku 1718. Pri sčítaní obyvateľstva sa v roku 2001 k slovenskej národnosti prihlásilo vyše 3800 ľudí.


spravodajca TASR Ladislav Vallach

Apríl 2024

Po
Ut
Str
Št
Pia
So
Ne
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
-
-
-
-
-
Napíšte nám [email protected]