Autor textu: Ľuboš Lehocký
25.01.2022

Aký je zmysel vzdelávania, pýta sa taliansky umelec na výstave v bratislavskej Škole dizajnu

Do 28. januára 2022 je v Škole dizajnu - Súkromnej škole umeleckého priemyslu Bohumila Baču v Bratislave sprístupnená výstava talianskeho umelca Valeria Rocca Orlanda s názvom Základy.

Foto: Rudolf Baranovič

Bratislava 25.01.2022 (skoladizajnu.sk, skolske.sk)

Vystavené diela vyzývajú k hľadaniu odpovedí na otázky o zmysle, význame a hodnote vzdelania, skúsenosti a umenia v spoločnosti poznačenej krízou a neistým postavením kultúrnych ustanovizní v celosvetovom meradle. Tri svetelné nápisy Aký zmysel má vzdelanie? - Aká je hodnota umenia? - Aký význam ma životná skúsenosť? žiaria vo výstavnom priestore a u návštevníka môžu vyvolať celý rad úvah a ďalších otázok. Nakoľko je výstavný priestor súčasťou strednej umeleckej školy, autor sa priamo prihovára aj študentom a pedagógom, na diaľku s nimi vedie dialóg a rozvíja úvahy o zmysluplnosti a dôležitosti vzdelávania, umenia a praxe. V rámci výstavy uskutočnil Valerio Rocco Orlando aj online workshop so študentmi Školy dizajnu.

pic
Foto: Radovan Dranga

Výstavy súčasného umenia organizuje Škola dizajnu pre svojich študentov a verejnosť už vyše 20 rokov a spolupráca s umelcami zo zahraničia nás vždy veľmi teší. Mladému publiku môže kontakt so zahraničným tvorcom ponúknuť cennú novú perspektívu, preto sme radi, že vďaka Talianskemu kultúrnemu inštitútu u nás predstavil svoju tvorbu práve Valerio Rocco Orlando.

Ľuboš Lehocký, kurátor Galérie Sumec v Škole dizajnu

Valerio Rocco Orlando je dlhoročným pedagógom a práve táto skúsenosť stojí za vznikom vystavenej inštalácie. Vznikla ako súčasť medzinárodného projektu Cantica21, z iniciatívy talianskeho ministerstva zahraničných vecí a medzinárodnej spolupráce na podporu talianskeho súčasného umenia vo svete. Vystavené diela sú vďaka projektu Cantica21 zaradené v zbierke Centra súčasného umenia Luigiho Pecci v Prate (Centro per l’Arte Contemporanea Luigi Pecci di Prato) a po prvý raz sa dostávajú do kontaktu so živým publikom práve v Bratislave.

pic
Foto: Radovan Dranga

V tomto historickom okamihu individuálnej a spoločenskej izolácie sa umenie snaží viac ako kedykoľvek predtým prebúdzať a provokovať našu myseľ, klásť nám otázky a vytvárať priestor na hľadanie nových odpovedí. Mladí ľudia sú tak pre ich entuziazmus a tvorivosť hlavnými predstaviteľmi tohto dialógu. Pre Taliansky kultúrny inštitút v Bratislave je vždy veľkým potešením, ak sa cieľovou skupinou našich podujatí stávajú študenti, ktorým tým rozširujeme ich obzory.

Alessandra Sanniti, riaditeľka Talianskeho kultúrneho inštitútu v Bratislave

Valerio Rocco Orlando (Miláno, 1978) je vizuálny umelec a pedagóg multimediálnej dramaturgie na Akadémii umenia v milánskej Brere. Počas svojej kariéry spolupracoval s filozofom Jean-Lucom Nancym, skladateľom Michaelom Nymanom, umelcami Gilbert & George, Ugom Rondinonem a Liamom Gillickom, hercami Salehom Bakrim a Albou Rohrwacher, speváčkou Amaliou Grè či psychoanalytikom Luigim Zojom. Jeho diela sa nachádzajú v zbierkach verejných i súkromných galérií - Národná galéria súčasného a moderného umenia v Ríme, Centrum súčasného umenia Wifreda Lama v Havane, Centrum súčasného umenia Luigiho Pecci v Prate, MACRO - Múzeum súčasného umenia v Ríme, MAGA – Múzeum umenia v Gallarate, MART – Múzeum súčasného umenia v Trente a Roverete.

pic
Foto: Rudolf Baranovič / Výstava prebiehala aj v dobe dištančného vzdelávania a študenti si museli počkať, kým ju budú môcť vidieť naživo. O to naliehavejšie vyzneli otázky, ktoré kládla umelcova svetelná inštalácia.

Apríl 2024

Po
Ut
Str
Št
Pia
So
Ne
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
-
-
-
-
-
Napíšte nám [email protected]