Autor textu: Mgr. Lucia Balogová  –  ThLic. Ľubomír Baloga, PhD. 
25.01.2022

Školský časopis SRDCE oslavuje 30 rokov od vydania prvého čísla

Z histórie školského časopisu SRDCE, vydávaného v Základnej škole svätého Jána Krstiteľa v Spišských Vlachoch.

Obálky časopisu SRDCE, archív školského časopisu SRDCE

Pred tridsiatimi rokmi sa v novovzniknutej Základnej škole svätého Jána Krstiteľa v Spišských Vlachoch zrodila odvážna myšlienka – pripraviť prvé číslo školského časopisu SRDCE. Odvtedy vychádza nepretržite. Postupne sa menili redakcie, formát, náklad, obsah i rozsah, rubriky, grafika, prispievatelia i čitatelia. To, čo sa nezmenilo, bol názov a posolstvo časopisu, ktorý má byť darom pre všetkých čitateľov. Motto časopisu znie: „Kto má srdce, je bohatý, kto má Boha v srdci, je najbohatší.“
Školský časopis SRDCE začal vychádzať v školskom roku 1992/1993, vychádza teda od založenia školy. Prvé číslo vyšlo na Vianoce v roku 1992. Pravidlom sa stalo vydávanie troch čísel v priebehu školského roka (Vianoce, Veľká noc a koniec školského roka). Časopis formou spravodajských príspevkov informuje o živote školy a zároveň prezentuje literárnu tvorbu žiakov. Štruktúru tvoria duchovné príhovory, spravodajstvo, tematické a náučné príspevky, literárna tvorba, oddychové strany. Osobitným prvkom sú prílohy, prípadne špeciálne vydania.

Asi najvýraznejšia zmena sa uskutočnila v šk. roku 2009/2010. Zmenil sa formát časopisu z malej formy A5 na veľkú A4. Nový formát ponúkol nové možnosti rozčlenenia a grafického usporiadania príspevkov. V tom istom školskom roku začalo vychádzať aj SRDCE info. Ide o jednoduché bulletinové vydanie časopisu so základnými informáciami súvisiacimi so začínajúcim školským rokom. Nóvum od školského roku 2013/2014 sa stalo vydávanie časti časopisu v anglickom jazyku. Bola jeho súčasťou a zároveň tvorila aj samostatný anglický celok pod názvom THE HEART. Vznikala v spolupráci s vyučujúcimi anglického jazyka do roku 2019. Ako ďalší komunikačný nástroj a doplnok je v súčasnosti využívaná aj stránka na sociálnej sieti.

pic
Obálka prvého a aktuálneho čísla časopisu SRDCE, archív školského časopisu SRDCE

​​​​​​​Na jeho tvorbe sa podieľa predovšetkým učiteľská redakčná rada a kolektív žiakov navštevujúcich záujmový útvar SRDCE - malý novinár. Prispievateľmi sú aj ďalší žiaci a učitelia, rodičia, prípadne oslovení hostia. Členovia záujmového útvaru SRDCE - malý novinár sa popri tvorbe školského časopisu zúčastnili aj exkurzií v rôznych médiách (TV LUX, Rádio LUMEN, KORZÁR). V novembri 2015 absolvovali kurz mediálnej školy s názvom Mediálna aktovka, organizovaný v spolupráci s Nadáciou Intenda. Ďalšou aktivitou je aj publikovanie spravodajských príspevkov v tlačových agentúrach TASR – školský servis či TK KBS. 

Štvrťstoročnicu – 25 rokov školy i školského časopisu sme si pripomenuli vydaním knižnej publikácie Rozhovory so SRDCA. Rozhovory sa nerodili so zámerom vytvoriť knihu. Vznikali postupne od roku 2009 ako súčasť stálej rubriky Interview s ... . Časom sa vytvorila vzácna zbierka. Z úcty k týmto ľuďom by nám bolo veľmi ľúto, keby upadli do zabudnutia. Preto sme sa rozhodli opätovne si ich pripomenúť v knižnej podobe.


Mgr. Lucia Balogová  –  ThLic. Ľubomír Baloga, PhD. 
SRDCE šk. rok 2021-22, č. 1 VIANOCE, s. 8

Apríl 2024

Po
Ut
Str
Št
Pia
So
Ne
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
-
-
-
-
-
Napíšte nám [email protected]