Autor textu: TASR
16.02.2022

Základná škola v Lipanoch zmodernizovala učebne za 126.000 eur

Výučbu biológie človeka žiakom uľahčia modely, ako napríklad torzo človeka, prierez kožou, ucho, oko či mozog. Spolu ide o desať modelov.

Ilustračná snímka, FOTO TASR - Henrich Mišovič

Lipany 16. februára (TASR) – Základná škola na Hviezdoslavovej ulici v Lipanoch zmodernizovala učebne a knižnicu. V rámci projektu z výzvy Integrovaného regionálneho operačného programu (IROP), ktorého cieľom je skvalitnenie vzdelávania, tam pribudli rôzne pomôcky, prístroje, ako aj nábytok. Projekt bol realizovaný s podporou EÚ, spolufinancovaný Európskym fondom regionálneho rozvoja v celkovej sume 126.000 eur.

"Učebne fyziky a techniky boli zariadené zaujímavými pomôckami. Okrem samotného náradia sú tam rôzne simulátory, mini obrábacie stroje, multifunkčné skladačky, snímače, 3D tlačiareň, inteligentné autá, autá na vodíkový pohon, simulátor alternatívnych  zdrojov energií, ako aj robotické ramená. Tieto pomôcky do budúcna prinesú na hodiny fyziky praktické ukážky a riešenia problémov na tému alternatívne zdroje energie, uhlíková stopa a iné. Žiaci si môžu vyskúšať meranie hodnôt prostredia, ako je CO2, kyslík, hluk či teplota. Rovnako skúšajú programovanie elektronického ramena, budú programovať a skladať robotické autá," uviedol riaditeľ školy Pavol Palenčár.

Výučbu biológie človeka zasa žiakom uľahčia modely, ako napríklad torzo človeka, prierez kožou, ucho, oko či mozog. Spolu ide o desať modelov. "Mikroskopy, lupy, preparačné sety a trvalé preparáty sa budú využívať najmä na bádateľské vyučovanie. Vizualizér pomôže pri názornom zobrazovaní jednotlivých preparátov a pomôcok. Živočíšnu a rastlinnú ríšu a ich ekosystémy budú žiaci aktívnejšie spoznávať vďaka akrylátom stavovcov, identifikačným kľúčom a setom na skúmanie vodného života. Pri výučbe prvej pomoci si žiaci budú môcť prakticky precvičovať svoje zručnosti na oživovacej figuríne. Jedným z najkrajších modelov je model živočíšnej bunky," priblížil Palenčár.

Ako ďalej povedal, učebňa chémie sa vďaka projektu začala podobať na skutočné laboratórium. "Pribudol tu nový nábytok, interaktívna tabuľa, dataprojektor, nové prístroje na meranie elektrických vlastností látok, na meranie pH a elektronické zariadenia na meranie ďalších fyzikálnych a chemických vlastností látok. Získali sme množstvo chemického skla a chemikálie. Najtypickejším spôsobom využitia učebne sú však laboratórne cvičenia, na ktorých žiaci realizujú žiacke pokusy a tie sú najobľúbenejšou zložkou hodín chémie," doplnil riaditeľ školy s tým, že v školskej knižnici bol vymenený nábytok, doplnené knihy a nainštalované moderné zdroje informácií pre štúdium žiakov. V učebni informatiky pribudli nové počítače a nábytok.

Apríl 2024

Po
Ut
Str
Št
Pia
So
Ne
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
-
-
-
-
-
Napíšte nám [email protected]