Autor textu: Peter Bercik
06.04.2022

Vystavovať v Slovenskej národnej galérii? Študentom z filmovej školy v Košiciach sa splní sen mnohých umelcov

Do finále súťaže Máš umelecké črevo postúpili oba prihlásené projekty košických žiakov nazvané Saša a Invázia.

Foto: SŠUPF

Bratislava 06.04.2022 (Skolske.sk) - Pre každého umelca je jedným z najväčších uznaní jeho tvorby možnosť vystaviť svoje diela v Slovenskej národnej galérii (SNG). Tento sen sa splní piatim študentom zo Súkromnej školy umeleckého priemyslu filmovej v Košiciach vďaka súťaži Máš umelecké črevo určenej žiakom stredných a základných škôl vo veku 14 až 19 rokov. Organizuje ju SNG v spolupráci s Kunsthalle Bratislava, Východoslovenskou galériou v Košiciach a Stredoslovenskou galériou v Banskej Bystrici. Témou tohto ročníka bola Sloboda voľby. Odborná porota pred pár dňami z množstva prihlásených prác vybrala a oznámila desať finalistov, ktorí svoje diela vystavia v SNG od 6. mája. Tejto pocty sa dostalo aj dvom tímom z košickej filmovej školy pod odborným vedením pedagóga Erika Sikoru. S projektom Saša presvedčili porotu študenti tretieho ročníka Dorota Molčanová, David Poľák a Sarah Hreščáková a s projektom Invázia uspeli žiaci II. F Samuel Ščerbák a Roland Korečko.    

„Na súťaži Máš umelecké črevo mám rád, že nie je len ďalšou výtvarnou súťažou vyfarbených výkresov, ale snaží sa vytvoriť dialóg so všetkými možnosťami súčasného umenia,“ hovorí Erik Sikora. Národná galéria tak podľa neho nemusí byť miestom, kde sa deje iba niečo pre úzky kruh odborníkov, a smrteľníci by sa báli vstúpiť. „Ako pedagógovi mi súťaž dáva zámienku venovať sa so študentami jazyku súčasného výtvarného umenia, nielen remeselne, ale aj myšlienkovo testovať, čo umenie dokáže. Zároveň sám ako umelec zisťujem, čo všetko z umenia je tlmočiteľné cieľovej skupine stredoškolákov. Výsledné projekty zároveň pomáhajú študentom pripravovať sa na výtvarné umelecké školy,“ hovorí Sikora.    

pic
Saša a jej život. Foto: HMP

Tretiaci Sarah, Dorota a David vytvorili bábku s rodovo neutrálnym menom Saša, ktorej existenciu a cestu životom určili a určujú ľudia. Neživému objektu dávali ľudské charakteristické črty a tým formovali jej identitu.    

„Na projekte Saša identity sme pracovali od decembra do konca marca. Najprv sme objekt vyrobili, následne sa pracovalo na ankete, ktorej štatistické výsledky nás naviedli, ako máme ďalej so Sašou manipulovať a nakoniec sme fotograficky dokumentovali jej fiktívny život,“ hovoria tvorcovia.    

„Zaoberali sme sa otázkou, či vôbec máme šancu byť ako individuality stopercentne slobodní. Postup do ďalšieho kola a s tým spojená výstava v SNG nás všetkých veľmi potešila a namotivovala pracovať na projekte ďalej. Sme odhodlaní dať doň všetko a veríme, že sa s ním dostaneme aj za hranice Slovenska,“ tešia sa z úspechu.    

pic
Projekt Saša. Foto: SŠUPF
pic
Z projektu Saša. Foto: SŠUPF

„Projekt Saša prináša Davidovi, Sarah a Dorote možnosť posúvať svoje fotografické prejavy, ktoré sa na našej škole učia len prvé dva roky, a tak málokedy dôjde k presahu od zvládnutia remesla. Tu sa to však darí vynikajúco, aj vďaka pedagogickému vedeniu Diany Dobrescu a Tatiany Takáčovej, ale hlavne vďaka intenzívnej práci na projekte a na vlastnej tvorbe. Výsledné fotografie by tak svojou vizualitou smelo obstáli na výstave súčasnej fotografie, a zároveň majú presah do sociologického výskumu identity,“ hodnotí ich prácu Erik Sikora.    

Cieľom projektu študentov druhého ročníka Samuela Ščerbáka a Rolanda Korečka je prostredníctvom štylizovanej dokumentárnej vedeckej výstavy rozprávať fiktívny príbeh o neexistujúcom inváznom druhu. Jedinec tohto druhu bol na základe ľudského iracionálneho, čisto emotívneho rozhodnutia zachránený pred predátorom a prenesený zo svojho prirodzeného prostredia na miesto výskumu, odkiaľ však utiekol a premnožil sa vo voľnej prírode.    

„Pri spracovaní tejto témy sme sa inšpirovali skutočnou udalosťou z 19. storočia, inváziou králika divého v Austrálii. Tvory v tomto príbehu sú unikátne tým, že sú kombináciou reálnych rastlín a zvierat. Druh, okolo ktorého je postavená celá výstava, je králik porastený zlatobyľou, kde v oboch prípadoch ide o invázne druhy,“ popisujú autori. Samotná práca je podľa ich slov pre oboch veľkým prínosom z niekoľkých dôvodov. Naučia sa spolupracovať, zistia, aké sú ich schopnosti a kde sú ich limity, a tiež sa naučia aj nové spôsoby, ako vytvárať a prezentovať svoje nápady.   

"Vystavovať našu prácu v galérii berieme ako jedinečnú príležitosť pútavo a esteticky vyjadriť svoje myšlienky a sme za ňu veľmi vďační,“ uzatvárajú chlapci. 

pic
Rolnad (v popredí) a Samuel pri práci na projekte. Foto: SŠUPF

„Samuel Ščerbák má vycibrený výtvarný prejav, takže do súťaže vie priniesť aj remeselne ťažké prístupy, napríklad klasickú olejomaľbu, techniku monotypie, anatomicky zvládnutú kresbu a podobne. Táto súťaž mu však ponúka vykročenie z komfortnej zóny, učí ho pracovať tímovo - s Rolandom Korečkom na animáciách, a dáva možnosť obhajovať svoje práce nielen výtvarne ale aj konceptuálne. Vo svojom projekte prepájajú muzeálnu estetiku či dejepisné a zoologické mystifikácie,“ hodnotí Inváziu pedagóg Sikora.       

pic
Roland Korečko a Samuel Ščerbák. Foto: Gabriela Medeová

Ocenení finalisti získajú nielen uznanie, spomienkové darčeky, ale aj dekrét v podobe diplomu od Slovenskej národnej galérie, ktorý môžu neskôr priložiť k prihláške na vysokú školu. Finále súťaže Máš umelecké črevo sa uskutoční v Slovenskej národnej galérii od 6. mája, kde študenti vystavia svoje práce, z ktorých sa vyberie najlepší projekt. Víťazný tím pocestuje na stretnutie všetkých finalistov zo zapojených krajín na medzinárodné stretnutie, ktoré sa koná každý rok v jednej z inštitúcii. Súkromná škola umeleckého priemyslu filmová je jedinou strednou školou s audiovizuálnym zameraním na Slovensku. Všetkým záujemcom o masmédiá, audiovíziu, multimédiá, či počítačový dizajn ponúka štúdium v štvorročnom odbore Obrazová a zvuková tvorba - kamera, zvuk strih, alebo Virtuálna grafika. Okrem toho ponúka odbor Masmediálna tvorba pre budúcich redaktorov, hovorcov, či moderátorov.   

Pre študentov s maturitou ponúka trojročné vyššie odborné štúdium v odboroch Filmová a mediálna tvorba, Fotografia, Grafika vizuálnych komunikácií a Animovaná tvorba s titulom diplomovaný špecialista (Dis.). Filmová škola bola zaradená do siete škôl a školských zariadení SR rozhodnutím MŠ SR č. 8796/2003-09 zo dňa 21.1.2004.   

pic
Z projektu Invázia. Foto: SŠUPF

Apríl 2024

Po
Ut
Str
Št
Pia
So
Ne
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
-
-
-
-
-
Napíšte nám [email protected]