Autor textu: TASR
11.04.2022

Prievidzských gymnazistov navštívila preživšia holokaustu Eva Umlaufová

Študentom prišla predstaviť svoj osud na vlastný popud, keď sa dozvedela, že prievidzské gymnázium bolo iniciátorom postavenia pomníka na mieste bývalého tábora v Novákoch.

Na snímke Eva Umlaufová číta študentom počas návštevy Gymnázia Vavrinca Benedikta Nedožerského, v Prievidzi 11. 4. 2022. FOTO TASR - Radovan Stoklasa

Prievidza/Nováky 11. apríla (TASR) - Eva Umlaufová bola prvým dieťaťom z piatich, ktoré sa narodili v pracovnom a koncentračnom tábore v Novákoch. Dnes 79-ročná preživšia holokaustu prišla v pondelok na vlastný popud na Gymnázium Vavrinca Benedikta Nedožerského v Prievidzi, aby tamojším študentom predstavila svoj osud. 

"Do Novák prišla mama spolu s otcom v októbri 1942, bola v šiestom mesiaci, v decembri som sa tam narodila," spomenula Umlaufová. Rodičia sa podľa nej zobrali na jar 1942 v Trenčíne, mysleli si totiž, že manželov na transport nezoberú. 

Vtedajší život v tábore v Novákoch dokazujú i fotky, na ktorých je Umlaufová i so svojou mamou. Preživšia holokaustu spomenula, že dojčatá a tehotné ženy dostávali prídel mlieka či masla navyše. "Ľudia žili len v strachu, čo bude ďalej. Keď prišiel vlak na novácku stanicu, dostalo sa to do táborov a ľudia sa báli, kto bude ďalším, ktorý pôjde na transport," ozrejmila.  



Spolu s rodičmi ju transportovali do koncentračného tábora Auschwitz-Birkenau. Tam sa jej mame narodila jej mladšia sestra. "Dostali sme sa tam zo Serede posledným transportom až po tom, ako Nováky v roku 1944 rozpustili. Do tábora sme prišli 2. alebo 3. novembra, tento transport bol prvým, ktorý nešiel do plynu. Prežili sme len vďaka tomu, že vlak meškal dva dni," priblížila. Mala len 23 mesiacov, keď jej podobne ako ďalším vytetovali na predlaktie číslo. Jej otec zomrel po pochode smrti v tábore v Melku blízko Mauthausenu, do Trenčína sa tak vrátila len so svojou mamou a sestrou. 

pic
Na snímke študenti sledujú diskusiu s Evou Umlaufovou počas jej návštevy Gymnázia Vavrinca Benedikta Nedožerského, v Prievidzi 11. apríla 2022. FOTO TASR - Radovan Stoklasa

"Myslím si, že tieto udalosti je veľmi potrebné si pripomínať a v tomto čase ešte viac ako pred 20 rokmi. Príbeh sa opakuje, vidíme, čo sa deje na svete, na Ukrajine, že sa ľudia nepoučili z minulosti tak, ako sme dúfali," dodala Umlaufová. 

Študentom prišla predstaviť svoj osud na vlastný popud, keď sa dozvedela, že prievidzské gymnázium bolo iniciátorom postavenia pomníka na mieste bývalého tábora v Novákoch. Postavili ho tam v septembri 2017, pripomenula riaditeľka gymnázia Eleonóra Porubcová.   

Povolaním pediatrička a psychoterapeutka Umlaufová žije v Nemecku. Ako mladá ovdovela, neskôr sa znova vydala. Má troch synov. O svojom osude napísala i knihu. 

pic
Na snímke Eva Umlaufová pózuje s pamätným listom počas návštevy Gymnázia Vavrinca Benedikta Nedožerského, v Prievidzi 11. apríla 2022. FOTO TASR - Radovan Stoklasa

Marec 2024

Po
Ut
Str
Št
Pia
So
Ne
-
-
-
-
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
-
-
-
-
-
-
-
Napíšte nám [email protected]