Autor textu: Peter Bercik
15.04.2022

Študenti z košickej filmovej školy výrazne uspeli v Zlatej klapke

Deväť nominácií v rôznych kategóriách renomovanej súťaže pretavili do štyroch víťazstiev.

Zľava: Samuel Ščerbák, Šimon Mináč, Jakub Baláž, Nikola Macejová, Nina Vicová, Lívia Kanócz, Sofia Džavoronková a Adam Otto Kacvinský. Foto: Daniel As

Bratislava 15.04.2022 (Skolske.sk)

Zlatá klapka 2022 pozná svojich víťazov. Desiaty ročník populárnej súťaže ministerstva školstva určenej žiakom od 10 do 19 rokov zorganizovala Základná umelecká škola Jána Albrechta.    

Osem študentov Súkromnej školy umeleckého priemyslu filmovej v Košiciach si z jubilejného ročníka odnieslo ocenenia v podobe víťazstiev v štyroch kategóriách, ku ktorým pripojili ďalších päť nominácií do finálovej trojky. Až dve prvé miesta získal Samuel Ščerbák. So svojím krátkym filmom Plastiformis uspel v kategóriách Najlepší animovaný film Stredné odborné školy (SOŠ) a Najlepšia réžia SOŠ. Na snímke pracoval dlhší čas pod odborným vedením pedagógov Mateja Kladeka, Erika Sikoru, Daniela Tatarku a Valtera Uhríka.    

„Môj film je o krátkom živote malého tvora, pre ktorého je životným priestorom smetisko a ktorý sa živí organickými zvyškami a mení ich na plast. Páčila sa mi myšlienka spracovať motív kolobehu života a silu prírody animačnými technikami, ktoré mám rád a v ktorých sa chcem aj v budúcnosti zdokonaľovať,“ hovorí Samuel.    

pic
Záber z filmu Samuela Ščerbáka Plastiformis. Foto: SŠUPF

Pracoval na tom s prestávkami od mája 2021 do januára 2022, keďže nikdy predtým podobný film nerobil, a svoje predstavy tak realizoval „za pochodu“„Celé leto sme s mojím trpezlivým dedkom hľadali po východnom Slovensku dostatočne fotogenické smetisko, čo sa ukázal byť oveľa väčší problém, ako by sa mohlo na prvý pohľad zdať, napriek tomu, že smetísk a divokých skládok je okolo nás veľa,“ popisuje študent, ktorý už získal ocenenia aj v iných súťažiach.    

„Že môj film ocenili až v dvoch kategóriách, mi urobilo naozaj veľkú radosť. Výhra v kategórii réžia bola pre mňa veľmi príjemným prekvapením, vôbec som nepredpokladal, že v tejto sekcii môže vyhrať animovaný film. Ocenenia si veľmi vážim aj z dôvodu, že filmy v nich posudzovala odborná porota,“ hovorí Samuel, ktorý sa poďakoval za pomoc okrem predagógov aj svojej rodine, IT špecialistovi Robovi Kamenickému, spolužiakovi Martinovi Belasovi a „samozrejme škole, ktorá mi poskytla potrebné zázemie“.  Samuelov animovaný príbeh si môžete pozrieť TU.

Víťazstvo v kategórii Spravodajský príspevok SOŠ si odniesla trojica študentiek, redaktorky Nikola Macejová a Nina Vicová, a kameramanka Sofia Džavoronková za reportáž Bezpečnosť na kolobežkách.   
„Na konci minulého školského roka sme dostali v rámci praxe úlohu natočiť reportáž na tému kolobežky. My sme sa rozhodli zaoberať sa bezpečnosťou, pretože je to veľmi dôležité a aj preto, lebo pár týždňov pred tým sa stal nášmu spolužiakovi Ivanovi úraz, kvôli ktorému ležal niekoľko dní v nemocnici,“ hovoria dievčatá. Na príspevku pracovali spoločne. „Bola to pre nás skvelá skúsenosť. Pomohlo nám aj to, že sme si prácu podelili. Nina napísala text a reportáž moderovala, Sofia to natáčala a postarala sa o interview so svojou tetou, ktorá pracuje v košickej nemocnici ako fyzioterapeutka a Nikola spovedala respondentov, moderovala a zostrihala finálnu podobu reportáže. Pomáhal nám pri tom dozorujúci pedagóg Matúš Men,“ popisujú víťazné dielo študentky tretieho ročníka.    

​​​​​​​Vyhodnotenie súťaže nesledovali spolu, o to viac to potom oslávili. „Víťazstvo pre nás znamená veľa, veľmi nás potešila aj pochvala od renomovanej moderátorky Anety Pariškovej,“ hovoria Nina, Nika a Sofia. Ich reportáž si pozriete TU.

pic
Záber z reportáže o kolobežkách. Foto: SŠUPF

Víťazstvom v kategórii Cena diváka a nomináciou v kategórii Krátky hraný film sa môže pochváliť druháčka Lívia Kanócz za svoje dielo nazvané  E-motions.    

„Môj film mal opisovať tri hlavné ľudské pocity - radosť, strach a dvojtvárnosť. Pôvodne som mala odvážnejšie ciele, pocitov malo byť až päť, ale uvedomila som si, že by to bolo časovo veľmi náročné, tak som to skresala,“ hovorí mladá autorka, ktorá už má úspechy aj z Mobilfestu. 

Nešlo o jednoduchú produkciu, najmä čo sa týka priestorov a rekvizít. „Do opusteného domu nás pôvodne ani nechceli pustiť, keďže bol v životy ohrozujúcom stave. Mohlo sa stať, že sa na herečku a štáb zrúti plafón,“ popisuje dramatické chvíle pri natáčaní scén Lívia, ktorá film realizovala necelý rok a borila sa aj s nepriaznivým počasím. Svoje dielo konzultovala s pedagógmi Valterom Uhríkom, Matúšom Menom a Petrom Kováčikom.    

pic
Záber z filmu Lívie Kanócz. Foto: SŠUPF

„Výhra ma veľmi potešila. Som vďačná všetkým ľuďom, ktorí mi verili a podporovali ma pri tvorbe diela náročného na čas a organizáciu. Zároveň chcem poďakovať všetkým, ktorí za mňa hlasovali v diváckej ankete,“ uzatvára žiačka druhého ročníka. Jej film nájdete TU. 

Dve nominácie do finálovej trojky si odniesol aj Šimon Mináč. V kategórii Hudobný videoklip SOŠ sa páčil jeho animovaný klip Heteropoda a v kategórii Námet a scenár SOŠ krátky animovaný film Evolution: The Game.    

„Evolution The Game som spravil na zadanie ako objekt pohybujúci sa sprava doľava, pod dozorom pedagógov Mateja Kladeka a Romany Palkovej. Heteropoda bol môj druhý animovaný projekt, ktorý som začal robiť na začiatku roku 2021 a dokončil tento rok pod odborným vedením Daniela Tatarku. Ide o videoklip pre pieseň Heteropoda od Matúša Pavlíka,“ hovorí Šimon Mináč, ktorý tiež často zbiera vavríny na rôznych súťažiach. Jeho dielka nájdete na týchto adresách: https://www.youtube.com/watch?v=EaooITGgkh4&list=PLCeWr2HydmaPmz_ipbqOr99bWWmhWMta5&index=41    https://www.youtube.com/watch?v=qKuVhimm8fw&list=PLCeWr2HydmaPmz_ipbqOr99bWWmhWMta5&index=47    

pic
Záber z Mináčovho filmu Evolution: The Game Foto: SŠUPF

Z nominácie medzi najlepších troch sa tešil aj Jakub Baláž v kategórii Kamera a strih SOŠ za dokument Gabriel Nemčík – o umení a spolu s Adamom Ottom Kacvinským boli za to isté dielo nominovaní aj v kategórii Publicistika/Dokument SOŠ. Ich dokument je TU.  

pic
Záber z dokumentu Baláža a Kacvinského Gabriel Nemčík - o umení. Foto: SŠUPF

Zlatá klapka víťaz v kategórií Spravodajský príspevok SOŠ - Bezpečnosť na kolobežkách, Nikola Macejová, Nina Vicová a Sofia Džavoronková (III.F)  
víťaz v kategórii Animovaný film SOŠ - Plastiformis, Samuel Ščerbák (II.F)  
víťaz v kategórii Réžia SOŠ - Plastiformis, Samuel Ščerbák (II.F) 
víťaz v kategórii Cena diváka - E-motions, Lívia Kanócz (II.F) 
nominácia v kategórii Publicistika/Dokument SOŠ – dielo Gabriel Nemčík - o umení, tvorcovia Jakub Baláž, Adam Otto Kacvinský (III.F)  
nominácia v kategóriách Kamera a Strih SOŠ – dielo Gabriel Nemčík - o umení, autor Jakub Baláž (III.F)  
nominácia v kategórii Námet & Scenár a tiež Hudobný videoklip SOŠ - Evolution: The Game, Šimon Mináč (III.F)  
nominácia v kategórii Hudobný videoklip SOŠ - Heteropoda, Šimon Mináč (III.F)  
​​​​​​​nominácia v kategórii Krátky hraný film SOŠ - E-motions, Lívia Kanócz (II.F)      

Súkromná škola umeleckého priemyslu filmová je jedinou strednou školou s audiovizuálnym zameraním na Slovensku. Všetkým záujemcom o masmédiá, audiovíziu, multimédiá, či počítačový dizajn ponúka štúdium v štvorročnom odbore Obrazová a zvuková tvorba - kamera, zvuk strih, alebo Virtuálna grafika. Okrem toho ponúka odbor Masmediálna tvorba pre budúcich redaktorov, hovorcov, či moderátorov.     

Pre študentov s maturitou ponúka trojročné vyššie odborné štúdium v odboroch Filmová a mediálna tvorba, Fotografia, Grafika vizuálnych komunikácií a Animovaná tvorba s titulom diplomovaný špecialista (Dis.).   Filmová škola bola zaradená do siete škôl a školských zariadení SR rozhodnutím MŠ SR č. 8796/2003-09 zo dňa 21.1.2004. 

Apríl 2024

Po
Ut
Str
Št
Pia
So
Ne
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
-
-
-
-
-
Napíšte nám [email protected]