Autor textu: TASR
27.04.2022

Študenti Detskej lesníckej univerzity vysadili v Starých Horách 700 stromov

Chceme, aby deti strávili v lese čas, na ktorý nezabudnú, pretože prispejú niečím dlhodobým a dozvedia sa nové veci o lese, uviedla k projektu Anna Sliacka zo štátneho podniku Lesy SR.

Ilustračná snímka, FOTO TASR - Radovan Stoklasa 

Zvolen/Staré Hory 27. apríla (TASR) - Študenti Detskej lesníckej univerzity (DELESUN) spoločne s lesníkmi, lesnými pedagógmi a budúcimi učiteľmi z Pedagogickej fakulty Univerzity Mateja Bela (PF UMB) v Banskej Bystrici, vysadili v stredu 700 nových stromov v lese v Starých Horách. Aktivita bola súčasťou programu odbornej prednášky DELESUN, zameranej na poznávanie princípov udržateľného hospodárenia, pestovania lesa a jeho výchovy, ktorú viedli štátni lesníci z lesnej správy Staré Hory. 

"Spoločná výsadba podporila projekt Zasadil som strom a Lesnícke dni 2022," uviedol pre TASR hovorca Národného lesníckeho centra (NLC) vo Zvolene Igor Viszlai. Partneri projektu chceli podľa neho myšlienkou spoločného sadenia nového lesa spojiť mladú generáciu – deti DELESUN a študentov Pedagogickej fakulty UMB BB s obhospodarovateľmi lesa. 

"Projekt Zasadil som strom vznikol v roku 2014 a jeho cieľom je umožniť každému dieťaťu na Slovensku zasadiť si strom v lese. Spájame tak odborníkov s laickou verejnosťou v oblasti lesa a životného prostredia. Chceme, aby deti strávili v lese čas, na ktorý nezabudnú, pretože prispejú niečím dlhodobým a dozvedia sa nové veci o lese," uviedla k projektu Anna Sliacka zo štátneho podniku Lesy SR.

"Samotná výsadba na Starých Horách bude evidovaná aj v novej webovej aplikácii Databáza verejných výsadieb stromov, ktorú sme uviedli do života 22. apríla 2022 na slávnostnom otvorení Lesníckych dní v Bratislave. Samotná aktivita výsadby podporuje posolstvá tohtoročných Lesníckych dní, ktoré sú už 16. rok mostom spolupráce, ktorý spája človeka s lesom, ľudí navzájom a ktorý vieme aj z dreva fyzicky postaviť. Záujem verejnosti o les a prírodu neustále narastá. A práve poukázanie na udržateľné hospodárenie v lesoch je záväzkom lesníkov k ich zachovaniu," priblížil ďalej Viszlai.

DELESUN vo Zvolene navštevuje tento rok 35 žiakov z piatich základných škôl.


Apríl 2024

Po
Ut
Str
Št
Pia
So
Ne
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
-
-
-
-
-
Napíšte nám [email protected]