Autor textu: TASR
02.05.2022

Stredoškoláci v súťaži BARS 2022 hrajú o vedeckú expedíciu v Indii 

Pri praktických úlohách musia súťažiaci zveľadiť svoje vlastné prostredie, uviedol vedúci organizačného tímu súťaže P. Vršanský z Ústavu zoológie SAV. V poslednom projekte takto legálne vysadili 1361 pôvodných neovocných stromov.

Ilustračná snímka. FOTO TASR - Radovan Stoklasa 

Bratislava 2. mája (TASR) - Stredoškolákom, ktorí sa neboja dobrodružstva, je určená vedecká súťaž BARS 2022. Tímy, ktoré najlepšie vypracujú zadané úlohy, postúpia do finále na zámku v Smoleniciach, kde absolvujú štvordňové sústredenie s vedcami a odborníkmi na prežitie. Víťazný tím sa dostane na mesačnú letnú vedeckú výpravu do prapôvodných lesov tigra pod strechou sveta v Indii. Projekt sa uskutočňuje aj v spolupráci s Harvardovou univerzitou v USA. TASR o tom informovala hovorkyňa Slovenskej akadémie vied (SAV) Katarína Gáliková.

      Do súťaže sa môžu prihlásiť trojčlenné tímy stredoškolákov. Ich úlohou je vypracovať viaceré teoretické a praktické úlohy. "Sú to úlohy priamo z prírody, cieľovej oblasti, logiky, filozofie, medicíny i umenia. Pri praktických úlohách musia súťažiaci zveľadiť svoje vlastné prostredie," opísal zadania vedúci organizačného tímu súťaže Peter Vršanský z Ústavu zoológie SAV. V poslednom projekte takto legálne vysadili 1361 pôvodných neovocných stromov.

      Práce vyhodnotí odborná porota a do finále vyberie päť najlepších tímov. Ich členovia získajú možnosť absolvovať exkluzívne školenie od vedcov, odborníkov na prežitie a špeciálnych jednotiek. Zo sústredenia v Smoleniciach vzíde víťazný tím, ktorému bude v spolupráci s indickými vedcami hradená dobrodružná vedecká výprava do krajiny tigra na úpätí Himalájí. Víťazi budú mať možnosť prežiť mesiac v prírode, navštívia lesy pod najvyšším pohorím sveta, budú stopovať tigra, zaznamenávať živočíchy neznáme pre vedu, prispejú k ochrane a pomôžu medzinárodným vedeckým tímom. 

      Vypracované práce treba odovzdať do 27. júna. Vedeckú súťaž pod záštitou UNESCO organizuje SAV v spolupráci s Ministerstvom školstva, vedy, výskumu a športu SR, Veľvyslanectvom Indie na Slovensku a združením AMBA. 

Apríl 2024

Po
Ut
Str
Št
Pia
So
Ne
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
-
-
-
-
-
Napíšte nám [email protected]