Autor textu: Eva Raffajová, PaedDr.
03.05.2022

Boli sme susedia, teraz sme priatelia- Erasmus projekt

Projekt programu Erasmus a táto mobilita bola prínosom pre našu prácu. 

Foto: Eva Raffajová, PaedDr.

V nedeľu 24. apríla 2022 sme sa o 7.20 hodine ráno vydali na cestu do pre nás známej, zo západu susediacej Českej republiky. Našim cieľom bolo mesto Česká Lípa, kde sme sa mali zúčastniť prvej mobility v rámci programu Erasmus a projektu Boli sme susedia, teraz sme priatelia v Základnej škole Klíč. Cestovali sme spolu jedenásti účastníci. Tri učiteľky a osem žiakov. Minibusom sme sa odviezli do Popradu, počkali na rýchlik, ktorý šiel do Žiliny. V Žiline sme prestúpili na rýchlik do Prahy, kde sme za Čadcou prešli štátnu hranicu. S prestupmi sme docestovali do Českej Lípy. Ubytovali sme sa v hoteli Olympia. Po krátkom zoznámení sa s ubytovaním nás milo privítala jedna z našich hostiteliek Petra, zástupkyňa zo školy Klíč Česká Lípa. Oboznámila nás s programom a o 19.00 hodine nás pozvala na večeru. Po dlhej ceste sme si potom oddýchli a vyspali na izbách. 

V pondelok sme navštívili a prezreli si školu, po obede sme mali prehliadku mesta. V utorok dopoludnia žiaci pracovali v škole v Českej Lípe na aktivitách (piekli koláčiky, pripravovali bagety, zemiakový šalát). V popoludňajších hodinách sme boli v prírode a navštívili Sloupy a okolie skalného hradu. V stredu sa naši žiaci zúčastnili na vyučovacích hodinách, kde vyrábali rôzne výrobky, maľovali na tričká, tašky a reprezentovali našu školu. My sme sa zapojili do aktivít v rámci stretnutia, vypracovali plán a dohodli sa na ďalších stretnutiach. Vo štvrtok sme boli na celodennom výlete v Prahe. Pozreli sme si Pražský hrad, Karlov most, Pražský orloj, Václavské námestie. Večer sme sa s našou hostiteľkou rozlúčili a v piatok ráno sme cestovali naspäť na Slovensko. Cesta bola zdĺhavá, nakoľko boli výluky a museli sme prestupovať aj do autobusov a potom späť do vlakov, získali sme tak aj meškania a museli sme použiť iné vlaky, ako sme mali v pláne pred cestou. Všetko ale dopadlo dobre a cestu sme zvládli. Predmetom projektového stretnutia bolo pestovať vzťah žiakov k susedným krajinám. Cieľom stretnutia bolo prekonávanie rečových bariér, rozvoj komunikácie a spoznávanie zvykov a tradícií susedných štátov. Sme radi, že sme sa mohli zúčastniť tejto mobility a že naši žiaci boli šikovní a rozumní. Projekt programu Erasmus a táto mobilita bola prínosom pre našu prácu.
 

pic
Foto: Eva Raffajová, PaedDr.
pic
Foto: Eva Raffajová, PaedDr.

​​​​​​​Videli a zažili sme veľa pekného. Česká republika je naša susedná krajina s vysokou životnou úrovňou. Mestá a dediny sú čisté a upravené. Krajina má nádhernú prírodu, históriu a bohatstvo. Domov sme sa vrátili s množstvom spomienok a zážitkov. Bol to pobyt, na ktorý budeme dlho spomínať. 

Apríl 2024

Po
Ut
Str
Št
Pia
So
Ne
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
-
-
-
-
-
Napíšte nám [email protected]