Autor textu: TASR
03.05.2022

CELOŠTÁTNE KOLO SOČ: Súťažilo 272 študentov stredných škôl 

Celoštátna prehliadka Stredoškolskej odbornej činnosti sa každoročne koná pod záštitou rezortu školstva, pričom nad týmto ročníkom prevzal záštitu aj predseda PSK Milan Majerský. 

Na archívnej snímke predseda Prešovského samosprávneho kraja (PSK) Milan Majerský. FOTO TASR - Pavol Zachar

Bardejov 3. mája (TASR) - Na celoštátnom kole Stredoškolskej odbornej činnosti (SOČ), ktoré sa uskutočnilo v uplynulých dňoch v Bardejove, sa zúčastnilo 272 súťažiacich zo slovenských štátnych, cirkevných aj súkromných stredných škôl. Súťažili v 17 vyhlásených odboroch. TASR o tom informovala hovorkyňa Prešovského samosprávneho kraja (PSK) Daša Jeleňová.

      Na podujatí sa predstavilo 18 stredných škôl z Prešovského kraja, medzi inými aj desať škôl patriacich do zriaďovateľskej pôsobnosti PSK.

      "Na programe bolo spolu 17 odborov počínajúc matematikou, fyzikou, chémiou po potravinárstvo, životným prostredím, zdravotníctvom či právnymi vedami. V centre záujmu boli napríklad aj kultúra, pedagogika, psychológia či problematika voľného času. V každom z nich sa predstavili vždy dvaja žiaci z príslušného kraja. Celkovo tak v každom odbore súťažilo 34 súťažiacich. Prešovský kraj získal popredné umiestnenia spolu v siedmich oblastiach, v dvoch obsadil najvyššie priečky," uviedla Jeleňová.

      V odbore matematika, fyzika si prvé miesto vybojoval Damián Regeš zo Súkromnej strednej odbornej školy v Poprade so svojou prácou Svetelné znečistenie. Rovnako na najvyššej priečke sa umiestnila Ema Hetešová z Gymnázia P. O. Hviezdoslava v Kežmarku, a to vďaka práci Forézia šťúrikov v odbore biológia.

      Celoštátna prehliadka SOČ sa každoročne koná pod záštitou rezortu školstva, pričom nad týmto ročníkom prevzal záštitu aj predseda PSK Milan Majerský. Ide o prezentáciu stredoškolských prác z prírodovedných, technických, humanitných a spoločenskovedných odborov. Prehliadka prebieha formou verejnej obhajoby a písomnej odbornej časti práce. Pre žiakov stredných škôl je zavŕšením ich stredoškolského vzdelávania a tiež tréningom a skúsenosťou v príprave na ďalšie pokračovanie štúdia na vysokej škole.

Apríl 2024

Po
Ut
Str
Št
Pia
So
Ne
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
-
-
-
-
-
Napíšte nám [email protected]