Autor textu: TASR
11.05.2022

Trnavská univerzita udelila čestný doktorát profesorovi Bélovi Merkelymu

Profesor Merkely sa vo výskumnej práci okrem iného zameriava na nefarmakologickú liečbu srdcových zlyhaní.

Na archívnej snímke budova Filozofickej fakulty Trnavskej univerzity v Trnave. FOTO TASR - Lukáš Grinaj

Trnava 11. mája (TASR) – Slávnostnou bohoslužbou Te Deum a udelením čestného doktorátu rektorovi  budapeštianskej Semmelweisovej univerzity Bélovi Merkelymu uzavrela Trnavská univerzita (TU) v Trnave akademický rok 2021/2022. Škola si v ňom pripomínala 30 rokov od svojho založenia, informoval o tom PR TU Matúš Demko.

Čestný doktorát TU udelila kardiológovi Merkelymu na slávnosti za prítomnosti zástupcov akademickej obce v aule Pázmáneum, pomenovanej po zakladateľovi univerzity, kardinálovi Petrovi Pázmaňovi. Profesor Merkely sa vo výskumnej práci zameriava na nefarmakologickú liečbu srdcových zlyhaní, nové techniky v intervenčnej kardiológii, invazívne a neinvazívne zobrazovanie pri srdcovom zlyhaní, arytmie a akútne koronárne syndrómy a napokon športovú kardiológiu.

Semmelweisova univerzita, ktorú vedie, je právnou nástupkyňou lekárskej fakulty pôvodnej Trnavskej univerzity, založenej v roku 1635. „Na naše historické korene sme nezabudli ani na chvíľu,“ povedal vo svojom príhovore. Doplnil, že „dve z najvýznamnejších miest v senátnej sieni zdobia obrazy Petra Pázmaňa a Márie Terézie – pod ich drobnohľadom prijímame rozhodnutia dôležité pre budúcnosť. A pri slávnostnom otvorení fakulty skladajú naši študenti prísahu na žezlo vyrobené v roku 1772 pre lekársku fakultu Trnavskej univerzity,“ uviedol Merkély. 

Ako informoval Demko, v jubilejnom akademickom roku mala TU spolu 5202 študentov vo všetkých stupňoch a formách štúdia. „Ide o najvyšší počet v posledných šiestich sledovaných rokoch. V súčasnosti prebiehajú aj štátne skúšky končiacich ročníkov, vlani túto vysokú školu ukončilo 1330 absolventov,“ konštatoval. Ako zhodnotil rektor TU René Bílik, uplynulé mesiace boli poznačené pandémiou a dištančnou výučbou. „Súčasne to bol rok vyplnený zápasom o podobu novely vysokoškolského zákona, ktorého podstatou bola ochrana samosprávneho charakteru vysokých škôl pred etatistickými a centralizačnými zásahmi. Ten zápas sa, žiaľ, neuskutočnil len za rokovacími stolmi, ale jeho súčasťou boli aj masové protesty študentov v uliciach,“ uviedol. Prijatý kompromisný zákon podľa neho nerieši podstatné problémy.

Apríl 2024

Po
Ut
Str
Št
Pia
So
Ne
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
-
-
-
-
-
Napíšte nám [email protected]