Autor textu: Terézia Bandúrová
12.05.2022

Televízna reportáž a fotografie. Študenti z filmovej školy v Košiciach zažiarili v súťaži MEDart

Nina Vicová, Nikola Macejová, Sofia Džavoronková a Tomáš Cicoň sa tešia z druhých miest a Diana Tall z Ceny poroty.

Zľava pedagóg Matúš Men, študenti Ján Kuciak, Diana Tall, Sebastián Banyász, Matej Baník, Tomáš Cicoň, Nikola Macejová, Sofia Džavoronková a pedagóg P

Bratislava 12.05.2022 

Ďalší výrazný úspech dosiahli študenti Súkromnej školy umeleckého priemyslu filmovej v Košiciach. Presadili sa v 4. ročníku súťaže MEDart, ktorú organizuje Katedra žurnalistiky Filozofickej fakulty Katolíckej univerzity v Ružomberku.   

Súťažilo sa v štyroch kategóriách - Tlač, TV, Fotografia a Rozhlas. Košickí filmári zahviezdili v dvoch z nich.    

Nina Vicová, Nikola Macejová a Sofia Džavoronková získali druhé miesto v kategórií TV za spravodajský príspevok Bezpečnosť na kolobežkách.    

,,Pod odborným vedením Matúša Mena sme si vyskúšali, ako sa tvorí reportáž. Nina ju moderovala a pripravila k nej texty a otázky pre respondentov. Nikola ju zostrihala a moderovala v závere a Sofia si vyskúšala rolu kameramanky. Pri natáčaní sme si v praxi overili naše vedomosti a naučili sa spolupracovať v tíme,“ hovoria tretiačky z filmovej školy.      

pic
Ocenení študenti z košickej filmovej školy, zľava Diana Tall, Tomáš Cicoň, Nikola Macejová a Sofia Džavoronková. Foto: Jakub Baláž

„Dievčatá sú naozaj šikovné, celý príspevok pripravili v podstate samé, pomáhal som im minimálne. Reportáž by sa podľa mňa nestratila v žiadnej televízii,“ zhodnotil ich prácu pedagóg Matúš Men.    

Druhým miestom sa môže pochváliť aj Tomáš Cicoň ktorý ho získal v kategórii Fotografia.    

„Vzhľadom k tomu že konkurencia bola veľmi kvalitná a rozsiahla, ocenenie som nečakal a milo ma prekvapilo. Veľmi sa mi páčil aj celý deň na univerzite, workshopmi počínajúc a vyhodnotením končiac. Mali sme čas aj na následnú menšiu oslavu,“ povedal študent druhého ročníka.    

Cenu poroty si v rovnakej kategórii odniesla aj jeho spolužiačka z triedy Diana Tall.  

pic
Workshopy si študenti užili. Sprava Diana Tall, Ján Kuciak a Tomáš Cicoň, v pozadí Miroslav Frindt. Foto: Jakub Baláž

„Veľmi ma prekvapilo, keď pri odovzdávaní cien zaznelo moje meno. Fotku som cvakla na dovolenke a som veľmi rada, že sa im páčila. Túto súťaž mi odporučila pani učiteľka Jana Szabóová a určite sa zapojím aj do budúceho ročníka,“ povedala Diana. Študenti si ešte pred vyhlásením výsledkov v štyroch workshopoch vyskúšali prácu pred kamerou či mikrofónom, s textom a fotografiou pod odborným dohľadom pedagógov univerzity a skúsených redaktorov zo slovenských médií.  

"Potešilo ma, keď ma pán Frindt pochválil za otázky, ktoré som mu položila," povedala Nikola Macejová. „Braňo Račko nám hovoril, ako postupovať pri tvorbe spravodajských a reportážnych fotografií. Zaujalo ma, keď popisoval, koľko prekážok musel prekonať pri mapovaní Kuciakovej vraždy," pochvaľovala si workshop Diana Tall.   

pic
Workshopy si študenti pochvaľovali. Miroslava Frindta spovedá Nikola Macejová. Foto: Jakub Baláž

Do tohto ročníka súťaže MEDart sa celkovo prihlásilo 165 študentov z 31 škôl, ktorí poslali 315 príspevkov, devätnásť z nich ocenili.    

V porote sedeli známe mená z mediálneho prostredia – editor, moderátor a dramaturg spravodajstva RTVS Miroslav Frindt spolurozhodoval o víťazoch v kategórii TV, redaktor denníka SME Peter Kováč v kategórii Tlač, fotograf denníka Nový Čas Braňo Račko v kategórii Fotografia a rozhlasový redaktor a dramaturg Marcel Páleš z RTVS v kategórii Rozhlas.  

pic
Prácu moderátora si vyskúšal aj Sebastián Bányász. Foto: Jakub Baláž
pic
Tomáš Cicoň preberá ocenenie z rúk fotografa Nového Času Braňa Račka. Foto: Jakub Baláž
pic
Prácu moderátora si vyskúšal aj Matej Baník. Foto: Jakub Baláž

Marec 2024

Po
Ut
Str
Št
Pia
So
Ne
-
-
-
-
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
-
-
-
-
-
-
-
Napíšte nám [email protected]