Autor textu: Terézia Sárková, 3. CA, Mgr. Róbert Knap
14.05.2022

Čo sa deje s našou planétou?

Zem sa mení. Každým rokom padajú teplotné rekordy. Planéta sa čoraz viac otepľuje... Takéto témy s lektorom preberali študenti Gymnázia Jána Hollého v Trnave.

Foto: archiv SEEDS

Bratislava 14.05.2022 (Skolske.sk)

Je zrejmé, že naša planéta má problémy. Je v ohrození. Ohrozujeme ju my sami. Vyčerpávame zdroje, ničíme prírodu, produkujeme odpad, emisie… Katastrofické scenáre, krízy, ktoré sa prelínajú. Nie je to však zmena zo dňa na deň. Je to výsledok nášho dlhodobého pôsobenia a nezodpovednosti. Stále viac a viac zapĺňame planétu, keďže ľudská populácia rastie exponenciálne. Ľudí pribúda, vody ubúda. Hrozí nám globálny nedostatok vody, možné vojny o vodu nie sú len konšpiráciou, ale verejne oprávnenou obavou. No aj napriek tomu, že voda je produktom nevyhnutným pre prežitie, už dnes tisíce ľudí bojujú s jej nedostatkom, rovnako ako s nedostatkom jedla.

Vďaka neziskovej organizácii Seeds, v rámci projektu Vedieť viac,  sme 3. mája 2022 zazreli triezvy opis výziev, ktorým čelíme. Klimatická zmena prináša svetu mnohé negatívne dopady, s ktorými sa musíme vysporiadať. Zem sa mení. Každý rokom padajú teplotné rekordy a naša planéta sa čoraz viac otepľuje. Klimatická zmena ohrozuje život na celej planéte.

Úlohou lektora nebolo len nám pripomenúť výčitky ľudskej činnosti vzhľadom na náš zaužívaný pohodlný konzumný štandard. Ich cieľom nebolo moralizovať, ale otvoriť nám oči vo viacerých ohľadoch, poučiť a hĺbkovo vzdelávať o tejto problematike. Plynule prešli k zážitkovému vyučovaniu.

dborná diskusia medzi žiakmi sa tešila obľube. Rovnako však ako vo vylíčených scenároch tak aj v nej bolo prekliato málo príjemných tónov. Naše pohotové reakcie a argumenty o výrobkoch dennej spotreby umocňovali dojem, kam ich výrobou a potrebou smerujeme. Vychádzali sme z vlastnej skúsenosti a z informácií o výrobkoch, ktoré sme našli na internete. 

​​​​​​​Môže čo i len jednotlivec prispieť k zmierneniu klimatických zmien? Veríme, že áno! Vidíme to celkom jasne. Doposiaľ sme z celku videli iba časť. Zostáva nám veriť, že stále existuje nádej, že sa hrozivé predpovede v plnej miere nenaplnia. Nič nie je stratené. Jedny dvere treba zavrieť, aby sa iné otvorili. Homo sapiens sapiens – človek rozumný, moderný. Ako ľudstvo si musíme uvedomiť dôsledky svojho konzumného života a nedbalého postoja voči prírode, ktorej prežitie závisí od nás. Lepšie povedané, opačne – naše prežitie závisí od prírody. Začnime preto od seba, neprehliadajme a nezatvárajme oči… Ďakujeme neziskovej organizácii Seeds, za to, že sa tie naše otvorili.

pic
Foto: archív Gymnázium Trnava
pic
Foto: archív Gymnázium Trnava
pic
Foto: archív SEEDS

Súvisiace články:  ​​​​​​​

​​​​​​​https://skolske.sk/clanok/58914/spoznali-sme-slovenskoako-ho-nepozname​​​​https://skolske.sk/clanok/56066/vediet-viac
https://skolske.sk/clanok/56315/den-vody-v-trebisove
https://skolske.sk/clanok/56356/u-nas-novota-v-australii-stara-vec      
https://skolske.sk/clanok/56479/india--zkazdeho-rozka-troska
https://skolske.sk/clanok/56492/den-zeme-unas-v-michalovciach  
https://skolske.sk/clanok/56969/uspesna-tretinka-za-nami 
https://skolske.sk/clanok/57889/vedia-viac-vporubke
https://skolske.sk/clanok/57903/den-so-seeds ​​​​​​​
https://skolske.sk/clanok/58027/tisicrocne-vcely  
https://skolske.sk/clanok/58870/vediet-viac

Apríl 2024

Po
Ut
Str
Št
Pia
So
Ne
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
-
-
-
-
-
Napíšte nám [email protected]