Autor textu: Kristína a Saša Resutíkové, Gymnázium Veľký Krtíš
01.06.2022

Rendez-vous s europoslancom

Ako lepšie spoznať Európu a európske inštitúcie než návštevou niektorého európskeho úradu. Nám, študentom Gymnázia vo Veľkom Krtíši, sa to podarilo vďaka n.o. SEEDS.

Foto: archív SEEDS

Bratislava 1.06.2022 (Skolske.sk)

Začiatkom mája spoznávali 50 žiaci a ich učitelia zo šiestich škôl z celého Slovenska Európsky parlament v Štrasburgu. Boli to najaktívnejší žiaci z Obchodnej akadémie Trebišov, Obchodnej akadémie Prievidza, ZŠ P. Jilemnického Zvolen, Gymnázia Vrbové, Obchodnej akadémie Považská Bystrica a my, z Gymnázia Veľký Krtíš. Exkurzia do Štrasburgu sa uskutočnila vďaka našej účasti v projekte Vedieť viac, ktorú realizuje po školách Slovenska nezisková organizácia Seeds. Ubytovali sme sa v hoteli Európa v nemeckej časti mesta a počas dňa sme objavovali krásy francúzskej.

Okrem najznámejších historických a kultúrnych pamiatok je neodmysliteľnou súčasťou mesta politicky významná oblasť. Sídli tu Rada Európy, Európsky súd pre ľudské práva a Európsky parlament, ktorý sme mali možnosť navštíviť. Jeho budova má tvar preskleného kolosea. Tak ako zvonka, je veľkolepý aj zvnútra.

Stretli sme sa so slovenským europoslancom Vladimírom Bilčíkom, ktorý bol v Európskom parlamente naším hostiteľom. Najprv v parlamente a večer v reštaurácii nášho hotela sme diskutovali na rôzne témy v oblasti zahraničnej, ale aj domácej politiky. Mali sme možnosť opýtať sa pána poslanca na situáciu na Ukrajine a jej dôsledky pre Slovensko. Priblížil nám chod parlamentu, život a povinnosti europoslanca. Veľa sme sa dozvedeli aj o bezpečnosti na internete, čo je jedna z ústredných tém, ktorým sa pán Bilčík venuje. Počas prehliadky sme mali možnosť sledovať zasadnutie parlamentu a rokovanie. Vypočuli sme si prejavy niekoľkých poslancov. Veľká škoda bola, že sme nemohli byť v pléne EP keď Ursula von der Leyen – predsedníčka Európskej komisie oznamovala nové sankcie voči Rusku :- ((. 

Všetky diskusné príspevky boli simultánne prekladané aj do slovenčiny a teda do všetkých oficiálnych jazykov EP (isto viete, že ich je 24). Pre nás všetkých to bol nezabudnuteľný zážitok. Ďakujeme za skvelú možnosť nahliadnuť do sveta europarlamentu.    

pic
Foto: archív Gymnázium Veľky Krtíš
pic
Foto: archív SEEDS
pic
Foto: archív Gymnázium Veľký Krtíš
pic
Foto: archív SEEDS

Súvisiace články:
https://skolske.sk/clanok/59003/spomienky-na-strasburg
https://skolske.sk/clanok/59069/europsky-parlament-a-lousie-weiss

Apríl 2024

Po
Ut
Str
Št
Pia
So
Ne
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
-
-
-
-
-
Napíšte nám [email protected]