Autor textu: Mgr. Ľuboslava Bieliková
31.05.2022

Európsky parlament a Lousie Weiss

Premianti ZŠ P. Jilemnického zo Zvolena, ako jediní zástupcovia základných škôl na exkurzii n.o. SEEDS, rozšírili svoje vedomosti o EP a ESĽP. Každý žiak chce vedieť viac o Európe.

Foto: archív ZŠ Zvolen

Bratislava 31.05.2022 (Skolske.sk)

Hlavná budova parlamentu v Štrasburgu nesie meno Louise Weiss. Kto bola táto vzácna a vplyvná žena, ktorej priateľmi boli aj Eduard Beneš, Tomáš Masaryk či Milan Štefánik? Odpoveď na túto i desiatky ďalších (rovnako zaujímavých, inšpirujúcich) otázok sme hľadali pri návšteve Európskeho parlamentu v Štrasburgu.

​​​​​​​Dozvedeli sme sa, že Louise Weissová sa nezmazateľným spôsobom zapísala do histórie súčasnej Európy. V prvých priamych voľbách do EP (v roku 1979) bola zvolená za jeho poslankyňu. Ako najstaršia z poslancov a poslankýň Európskeho parlamentu predsedala na ustanovujúcej schôdzi a predniesla prvý inauguračný príhovor. Pokroková a nezlomná žena bola počas svojho života svedkom mnohých významných udalostí 20. storočia. Dnes ju vnímame ako celoživotnú obhajkyňu európskych hodnôt, ale aj bojovníčku za mier a práva žien. Ako znalec a obhajca hodnôt, ktoré Európu spájajú, vystupoval aj náš hostiteľ - europoslanec Vladimír Bilčík. Spolu s pani Alenou Poláčkovou, sudkyňou Európskeho súdu pre ľudské práva v Štrasbourgu, plnili svoje hostiteľské povinnosti na jednotku s hviezdičkou.

Šiesti ocenení žiaci a zástupcovia Žiackej školskej rady ZŠ na ul. P. Jilemnického 2 vo Zvolene dostali možnosť zažiť zasadnutie EP, objaviť/precítiť jeho atmosféru (aj obedovať v jedálni EP), zoznámiť sa s históriou i súčasnosťou Európskej únie. Po pandemických dvoch rokoch sme boli prvá návšteva študentov, ktorá pozvanie pána Bilčíka využila (naplno a nesmierne obohacujúco). Spolu sme diskutovali aj o súčasných európskych výzvach, európskych hodnotách, aktuálnej politike, prijatých stratégiách a návrhoch. Konštruktívne, tak ako to zdôrazňoval Vladimír Bilčík, s cieľom porozumieť si a hlavne dohodnúť sa.

Všetkých nás očarilo kozmopolitné mesto Štrasburg, jeho história i súčasnosť. Naplno sme preciťovali alsaskú klímu, kvalitné jedlo, plavbu loďou či historické pamiatky a múzeá. 

Ďakujeme n. o. SEEDS – realizátorom projektu Vedieť viac, organizátorom, sprievodcom, hostiteľom za učenie sa skúsenosťou, zážitkom.            

pic
Foto: archív ZŠ Zvolen
pic
Foto: archív ZŠ Zvolen
pic
Foto: archív ZŠ Zvolen
pic
Foto: archív ZŠ Zvolen
pic
Foto: archív SEEDS

​​​​​​​Súvisiace články:  
https://skolske.sk/clanok/59003/spomienky-na-strasburg

Marec 2024

Po
Ut
Str
Št
Pia
So
Ne
-
-
-
-
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
-
-
-
-
-
-
-
Napíšte nám [email protected]