Autor textu: TASR
27.05.2022

Rezort školstva: Slovensko sa má uzavretím zmluvy stať pridruženým členom Európskej vesmírnej agentúry  

Príspevok do ESA v rámci pridruženého členstva pozostáva z povinného členského príspevku na pokrytie výdavkov základných aktivít agentúry a príspevku posilňujúceho národný vesmírny program. 

Ilustračná snímka. FOTO TASR - Dano Veselský

 Bratislava 27. mája (TASR) – Slovenská republika sa má uzavretím zmluvy stať pridruženým členom Európskej vesmírnej agentúry (ESA) na nasledujúcich sedem rokov. Vyplýva to z návrhu na uzavretie zmluvy o pridružení medzi SR a ESA, s ktorou vo štvrtok súhlasila vláda. 

      V roku 2020 vláda odsúhlasila návrh na pokračovanie SR s ESA vo forme pridruženého člena a ministrovi školstva uložila za úlohu, aby začal s ESA rokovať o príprave medzinárodnej zmluvy. Predkladaný návrh zmluvy o pridružení nahrádza zmluvu o európskom spolupracujúcom štáte a posilňuje doterajší vzájomný bilaterálny vzťah SR s ESA pridružením do agentúry.

      "Pridružené členstvo v ESA počas obdobia nasledujúcich siedmich rokov umožní slovenským firmám priame zapojenie sa do dodávateľských reťazcov v rámci ESA, čo môže predstavovať príležitosti pre subdodávateľov automobilového alebo leteckého priemyslu diverzifikovať časť svojho portfólia," uvádza sa v predloženom materiáli z dielne rezortu školstva. Dodávateľské príležitosti môže využiť aj sektor software spoločností. Táto spolupráca umožní rozvoj slovenských start-up a spin-off spoločností. "Ide o ambicióznejšiu a intenzívnejšiu formu spolupráce, ktorá zároveň otvára možnosť účasti slovenských subjektov v rámci vybraných voliteľných programov ESA a umožňuje priamu spoluprácu s jej členskými štátmi, čo SR doterajšia spolupráca s ESA neumožňovala," píše sa v materiáli.

      Príspevok do ESA v rámci pridruženého členstva pozostáva z povinného členského príspevku na pokrytie výdavkov základných aktivít agentúry a príspevku posilňujúceho národný vesmírny program. Uzavretie zmluvy o pridružení na obdobie sedem rokov predpokladá od roku 2022 naďalej ročný odhadovaný finančný príspevok SR do ESA vo výške zhruba 4,5 milióna eur ročne a 500.000 eur ročne na prevádzku vesmírnej kancelárie.

      Predkladaná zmluva je medzinárodnou zmluvou prezidentského typu, ktorá pre nadobudnutie platnosti pre SR vyžaduje súhlas Národnej rady SR a ratifikáciu prezidentkou SR.


Apríl 2024

Po
Ut
Str
Št
Pia
So
Ne
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
-
-
-
-
-
Napíšte nám [email protected]