Autor textu: Peter Bercik
30.05.2022

Filmová škola v Košiciach sa zapojila do výnimočného medzinárodného projektu

Mediálne javisko inakosti pomôže znevýhodneným žiakom.

Z nakrúcania v špeciálnej Spojenej škole vo Vranove nad Topľou. Foto: SŠUPF

Bratislava 30.05.2022 (Skolske.sk)

Pozoruhodný projekt Mediálne javisko inakosti, ktorý trvá 24 mesiacov a spolufinancuje ho program Európskej únie Erasmus+, sa práve nachádza v polčase svojej realizácie. Súkromná škola umeleckého priemyslu filmová v Košiciach je jednou z jeho kľúčových zapojených organizácií.   

Počas zatvorenia škôl v súvislosti s pandémiou Covid-19 bola najviac postihnutá skupina detí a žiakov zo sociálne znevýhodneného prostredia, ktoré žijú v slabých pomeroch a marginalizovaných komunitách. Vnímali to pedagógovia na mnohých školách. Úlohy, ktoré mali žiaci zadávané prostredníctvom internetu alebo ich dostali cez komunikačné nástroje, boli pre nich abstraktné, neosobné a žiaci nemali v blízkosti podporu, ktorá by im s nimi pomohla.  

„Naše deti chceli nás,“ zhodujú sa učitelia svorne. Zmena v spôsobe výučby je preto podľa autorov projektu viac ako potrebná. Boj so šikanou, ekologické témy, rodičovstvo Inovovaním učebných osnov Etickej výchovy chcú zainteresovaní ovplyvniť predčasné ukončovanie školskej dochádzky mladistvých, pomôcť predchádzať šikane, dokázať riešiť životné situácie vo svoj prospech. Témy budú prístupnejšie, zrozumiteľnejšie a atraktívnejšie. V internetovej televízii Terapeut TV budú digitálne tutoriály s etudami nahrané priamo žiakmi a učiteľmi. Školská televízia môže mať tiež nezastupiteľné miesto pri realizácii prierezových tém, ako sú ekologická výchova, výchova k manželstvu a rodičovstvu, multikultúrna výchova, prevencia pred sociopatologickými javmi – šikanovanie, kyber teror, prevencia v oblasti návykových a psychotropných látok. Pomôžu so vznikom tutoriálov Na základe scenárov, ktoré vytvoria bábkoherci – profesionáli z košického Bábkového divadla alebo herci z Maďarska, ktorí sa venujú nonverbálnemu divadlu, sa vytvoria malé dramatizácie na 15 tém z oblasti etickej a rodinnej výchovy. Tieto etudy budú tvoriť základ pre videotutoriály. Vznikne aj tutoriál pre pedagógov o tom, ako si na hodinách výtvarnej výchovy zhotoviť bábky a ako v škole naštudovať jednotlivé etudky s vlastnými žiakmi.  

pic
Interaktívna výučba, špeciálna Spojená škola internátna, Vranov nad Topľou. Foto: SŠUPF

„Naša Súkromná škola umeleckého priemyslu filmová v Košiciach je jedinečnou na Slovensku, a to nielen svojím zameraním, učebnými odbormi, prístupom k inováciám, ale i flexibilitou a profesionálnym prístupom k pracovným úlohám. V roku 2015 sme už mali možnosť so Spojenou školou internátnou vo Vranove nad Topľou spolupracovať celý rok na tvorbe filmu Integrácia s gráciou, v ktorom sme chceli ukázať, ako vzniká detské divadlo v špeciálnej škole. Tentoraz nás oslovili kvôli pozitívnej skúsenosti a kvalitnému výstupu, ktorý vzišiel z vtedajšieho projektu. Naša škola disponuje nadštandardne kvalitným technickým vybavením a výborným personálnym obsadením k tvorbe digitálnych záznamov, ktoré sú potrebné k vzniku tutoriálov s hranými etudami,“ konštatuje riaditeľka Jarmila Uhríková. Medzinárodný projekt Okrem Súkromnej školy umeleckého priemyslu filmovej a Spojenej školy internátnej z Vranova nad Topľou, ktorá je koordinátorom projektu, sú doň zapojení aj AUVID Media s.r.o, Bábkové divadlo v Košiciach,7mérföld a Közösségért Közhasznú Nonprofit Korlátolt Felelősségű Társaság z maďarskej Nagykaniszy a Euroinstitut, praktická škola a odborné učiliště z Panenského Týnca v Českej republike. Zámerom projektu je Inovovať učebné osnovy Etickej výchovy a Rodinnej výchovy 9. ročníka ŠZŠ a 1. až 3. ročníka Odborného učilišťa, vytvoriť Metodickú príručku Tutoriály vo výchovno-vzdelávacom procese špeciálnych škôl, založiť internetovú televíziu Terapeut TV a zosieťovať vzdelávacie a kultúrno-umelecké inštitúcie, ktoré budú jeho spolutvorcami. 

pic
Z nakrúcania v špeciálnej Spojenej škole, Vranov nad Topľou. Foto: SŠUPF
pic
Študenti Filmovej školy pri nakrúcaní v špeciálnej Spojenej škole internátnej vo Vranove nad Topľou. Foto: SŠUPF

Cieľovú skupinu predstavujú žiaci zapojených škôl, žiaci ostatných špeciálnych škôl a odborných učilíšť vo veku 14-26 rokov, pedagogickí a odborní zamestnanci špeciálnych škôl a odborných učilíšť a rodičia detí s postihnutím.Jediná škola svojho druhu Súkromná škola umeleckého priemyslu filmová je jedinou strednou školou s audiovizuálnym zameraním na Slovensku. Všetkým záujemcom o masmédiá, audiovíziu, multimédiá, či počítačový dizajn ponúka štúdium v štvorročnom odbore Obrazová a zvuková tvorba - kamera, zvuk strih, alebo Virtuálna grafika. Okrem toho ponúka odbor Masmediálna tvorba pre budúcich redaktorov, hovorcov, či moderátorov. 

Pre študentov s maturitou ponúka trojročné vyššie odborné štúdium v odboroch Filmová a mediálna tvorba, Fotografia, Grafika vizuálnych komunikácií a Animovaná tvorba s titulom diplomovaný špecialista (Dis.). Filmová škola bola zaradená do siete škôl a školských zariadení SR rozhodnutím MŠ SR č. 8796/2003-09 zo dňa 21.1.2004. 

Apríl 2024

Po
Ut
Str
Št
Pia
So
Ne
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
-
-
-
-
-
Napíšte nám [email protected]