Autor textu: TASR
02.06.2022

Na STU začali s projektom zlepšovania digitálnych zručností seniorov

Školenia budú mať jednotnú metodiku a budú pozostávať zo štyroch hlavných vzdelávacích okruhov.

Na archívnej snímke budova, v ktorej sídli Rektorát Slovenskej technickej univerzity (STU) v Bratislave. FOTO TASR - Jaroslav Novák 

Bratislava 2. júna (TASR) - Univerzita tretieho veku pri Slovenskej technickej univerzite (STU) začala so školením v rámci pilotnej fázy projektu Ministerstva investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie (MIRRI) SR na zlepšenie digitálnych zručností seniorov. STU vybrali ako úspešného uchádzača na jej realizáciu pre celý Bratislavský samosprávny kraj. Informuje o tom STU na svojom webe.

Univerzita tretieho veku pri STU, ktorá organizačne patrí pod Inštitút celoživotného vzdelávania sa zapojením do celonárodného projektu z Plánu obnovy a odolnosti SR, prispeje k zvýšeniu digitálnej gramotnosti seniorov. Školenia budú mať jednotnú metodiku a budú pozostávať zo štyroch hlavných vzdelávacích okruhov. Ide o základnú prácu s digitálnym zariadením, vyhľadávaním informácií, komunikáciu on-line a informačnú bezpečnosť.

Pilotná fáza projektu sa na pôde STU začala v stredu (1. 6.). MIRRI SR v rámci nej plánuje na Slovensku vyškoliť prvých 1000 seniorov. Celkovo má projekt zlepšiť digitálne zručnosti vyše 172.000 seniorov. Úspešní absolventi školení dostanú aj nakonfigurované a prispôsobené tablety.

Podľa prieskumu, ktorý si dalo vypracovať MIRRI SR, až 41 percent slovenských seniorov vo veku 65 – 88 rokov nevlastní žiadne digitálne zariadenie, teda počítač, smartfón ani tablet. Hardvérové vybavenie je pritom základným predpokladom pripojenia na internet, využívania digitálnych služieb a rozvoja digitálnych zručností.

Slovenskí seniori digitálne zariadenia používajú najčastejšie na vyhľadávanie informácií na internete, videohovory, posielanie e-mailov alebo čítanie on-line médií. Len menej ako 15 percent seniorov používa digitálne zariadenia na náročnejšie úlohy, ako napríklad internetbanking, on-line nakupovanie či komunikáciu s úradmi.

Marec 2024

Po
Ut
Str
Št
Pia
So
Ne
-
-
-
-
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
-
-
-
-
-
-
-
Napíšte nám [email protected]